Provincie Drenthe

Besluitenlijst

van de vergadering van
provinciale staten van Drenthe

gehouden op 4 februari 2009




BESLUITENLIJST
Vergadering van Provinciale Staten van Drenthe
Woensdag 4 februari 2009

U kunt de statenvoorstellen en de ingezonden brieven, alsmede de besluitenlijsten en samenvattin- gen, via het DocumentVindSysteem (DVS) inzien op de website van de provincie onder het volgende adres: www.drenthe.nl/provincialestaten


Ingediende moties en amendementen zijn als bijlage opgenomen bij deze besluitenlijst.

Aanwezig:
de leden:
A. van der Tuuk (PvdA) (vicevoorzitter) R. Westerhof (SP) J.J. Baltes (VVD) Th.J. Wijbenga (CDA) H. Beerda (PvdA) B.J. Ziengs (VVD) M.A.M. Berends (PvdA)
W.A.R. Boer (PvdA) mevrouw I.M. Rozema, griffier H.H. van de Boer (VVD)
L. Bomhof (VVD) Voorts aanwezig de leden van GS: K.R. Dijkstra (PvdA) mevrouw A. Haarsma (PvdA) R.D. Esseveld (SP) mevrouw T. Klip-Martin (VVD) R. Fokkens (PvdA) H. Baas (ChristenUnie) mevrouw W.G. Goudriaan-Visser (PvdA) R.W. Munniksma (PvdA) E. Hemsteede (PvdA) J.H. Bats (VVD) H.R. Hornstra (PvdA) mevrouw J.G. Vlietstra (PvdA) A. Huizing (PvdA)
S. de Jong (CDA) Afwezig: mevrouw M.J. Kaal (CDA) mevrouw K.J. Datema-Klöpping (SP) A. Kerstholt (VVD) D.B. Dijkstra (CDA) H. Klaver (CDA) J.H. Lammers (CDA) J. Langenkamp (GroenLinks) A. Timmerman (VVD) mevrouw W.L.M. Mastwijk-Beekhuijzen (CDA)
T.S. Medemblik (ChristenUnie)
mevrouw A.H. Mulder (CDA)
mevrouw J.H. Mustamu (PvdA)
P.H. Oosterlaak (SP)
mevrouw J.M. Pannekoek-van Toor (VVD)
A.G.H. Peters (CDA)
mevrouw G. Seinen (CDA)
J. Slagter (PvdA)
mevrouw G.H. Smith (GroenLinks)
mevrouw M. Stijkel-Kuijpers (ChristenUnie)
G.J. Udding (VVD)
E.R. Veenstra (PvdA)
J. Vester (SP)
A. Wendt (ChristenUnie)





---


1. Opening en mededelingen
De voorzitter opent de vergadering om 14.00 uur en deelt mee dat bericht van verhindering is ontvan- gen van mevrouw Datema en de heren D. Dijkstra, Lammers en Timmerman.


2. Ingekomen stukken
De lijst met ingekomen stukken wordt conform vastgesteld.


3. Vaststelling agenda
Aan de agenda worden toegevoegd drie moties vreemd aan de orde van de vergadering:
- twee moties over de Intercity Groningen-Schiphol, één van de heer Langenkamp (GroenLinks) en één van mevrouw Seinen (CDA);

- een motie van de heer Ziengs (VVD) over de Ronde van Drenthe.


4. Vaststellen verslag van de vergadering van PS van 17 december 2008 Het verslag wordt vastgesteld met inachtneming van de volgende wijzigingen:
- pag. 41, 2e alinea: "Ik snap wel dat de heer Klaver..." wordt vervangen door: "Ik snap wel dat de heer Veenstra...";

- pag. 45, 6e alinea: "De heer WENDT: Nu begrijp ik het." wordt vervangen door: "De heer KLAVER: Nu begrijp ik het."


5. Mondelinge vragen
De heer Langenkamp (GroenLinks) stelt vragen over een principecontract tussen Essent en RWE en het feit dat de huidige aandeelhouders een premie zullen krijgen als er in Borssele een tweede kern- centrale mag worden gebouwd.
Gedeputeerde Vlietstra zegt toe de beantwoording van de vragen te zullen meenemen in de notitie over Essent/RWE die eind februari zal verschijnen. In de BFE-vergadering van 18 maart zal hierover kunnen worden gediscussieerd. Zij verwijst tevens naar de voorlichtingsbijeenkomst met de Raad van Bestuur van Essent eind februari/begin maart en ziet geen bezwaar in het uitnodigen van de gemeen- ten voor deze bijeenkomst.

De heer Westerhof (SP) vraagt naar de stand van zaken m.b.t. de toezegging die gedeputeerde Haarsma in de OGB-vergadering van 14 januari heeft gedaan over de ontwikkelingen rond de mega- stallen.
Gedeputeerde Haarsma zegt toe dat het antwoord vóór de OGB-vergadering van 25 februari tege- moet kan worden gezien.


6. Voorstellen

Bespreekstukken (B-stukken)

6a. Statenstuk 2009-367 (ter vervanging van 2009-365), Financiering project Ecozones Ter Borch uit Stimuleringsfonds Drentse projecten Inhoud: Gevraagd wordt om in te stemmen met het beschikbaar stellen van 600.000,-- voor het pro- ject Ecozones Ter Borch, als cofinanciering van concrete projecten die bijdragen aan de doelen van het Regiopark Groningen-Assen en deze bijdrage te dekken uit de reserve Stimuleringsfonds Drentse projecten.

Besluit: Zonder beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel met algemene stem- men aanvaard.





---

6b. Statenstuk 2009-366, Plan van aanpak rapport Amen is geen Amsterdam Inhoud: Gevraagd wordt om in te stemmen met het plan van aanpak rapport Amen is geen Amster- dam.

Samenvattende reactie van de fracties:
Met uitzondering van de VVD kunnen alle fracties instemmen met het plan van aanpak. De VVD vindt het plan niet concreet genoeg. GroenLinks dient amendement A1 in (zie bijlage), waarin wordt voor- gesteld om 6 leden uit PS in de stuurgroep te benoemen. PvdA, VVD en SP steunen dit voorstel. CDA en ChristenUnie zijn tegen. Beide fracties zijn voorstander van een kleine, slagvaardige stuurgroep. Het CDA wil niet via een dergelijk amendement gedwongen worden zitting te nemen in een brede stuurgroep. De naam van de heer Klaver wordt daarom uit het amendement gehaald.

Reactie van het college van GS:
In het plan van aanpak staan alle onderdelen uit de follow-up van het rapport Amen is geen Amster- dam vermeld, inclusief de actiepunten. Binnenkort treedt een extern projectleider in dienst, waarna acties en tijdpaden verder zullen worden uitgewerkt. Het college is voorstander van een slagvaardige stuurgroep en ziet geen reden voor vertegenwoordiging van alle fracties. De besluitvorming loopt im- mers via de staten.

Gedeputeerde staten zeggen het volgende toe:
Gedeputeerde Baas zegt toe dat een nader uitgewerkt projectvoorstel vóór de zomer in de staten aan de orde komt.

Amendement:

Nr. Ingediend door Onderwerp Besluit A1 De heer Langenkamp Samenstelling stuurgroep Aanvaard (GroenLinks) Tegen: CDA en ChristenUnie

Besluit: Na stemming bij handopsteken is het voorstel aanvaard. De fractie van de VVD heeft tegen het voorstel gestemd.

Hamerstukken (A-stukken)

6c. Statenstuk 2009-363, Meerjarenbeleidskader jeugdzorg 2009-2012 Inhoud: Gevraagd wordt om het concept-Meerjarenbeleidskader jeugdzorg 2009-2012 en de concept- Inspraaknotitie Meerjarenbeleidskader jeugdzorg 2009-2012 definitief vast te stellen. Provincies die- nen iedere vier jaar een Meerjarenbeleidskader jeugdzorg op te stellen en ieder jaar een Uitvoerings- programma jeugdzorg, binnen de criteria die het rijk daaraan stelt.

Besluit: Zonder beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel met algemene stem- men aanvaard.


7. Moties vreemd aan de orde van de vergadering

7a. Intercity Groningen-Schiphol

De heer Langenkamp (GroenLinks) en mevrouw Seinen (CDA) dienen beide een motie in (M1 en M2, zie bijlagen).





---

Reactie van het college van GS:
Het college ontraadt motie M1, die terug wil naar de oude situatie, terwijl GS voorstander zijn van de nieuwe dienstregeling die voor 75% van de reizigers een verbetering betekent. Hetgeen in motie M2 staat verwoord, wordt al opgepakt in het kader van de motie-Koopmans uit 2008, dus eigenlijk is de motie overbodig. Het college maakt zich sterk voor uitvoering van motie M2. Resultaten daarvan zul- len echter niet op korte termijn (na 2013) zichtbaar zijn.

Gedeputeerde staten zeggen het volgende toe:
Gedeputeerde Bats zegt toe motie M2 onder de aandacht van de NS te brengen, voor het eerst tij- dens het overleg op 6 februari a.s.
Gedeputeerde Bats zegt toe de betrokken gemeentebesturen bij de uitvoering van de motie te zullen betrekken.

Moties:

Nr. Ingediend door Onderwerp Besluit M1 De heer Langenkamp Intercity Meppel, Hoogeveen en Ingetrokken (GroenLinks), mede namens Beilen
PvdA, ChristenUnie en SP
M2 Mevrouw Seinen (CDA) Intercity Groningen-Zwolle- Unaniem aanvaard Schiphol

7b. Ronde van Drenthe
De heer Ziengs (VVD) dient motie M3 in (zie bijlage). Daarin pleit hij voor een eenmalige extra bijdra- ge van 40.000,-- aan de stichting Ronde van Drenthe, onder de voorwaarde dat de professionaliteit van de organisatie snel wordt verbeterd.

Samenvattende reactie van de fracties:
PvdA, GroenLinks en SP plaatsen vraagtekens bij de professionaliteit van de stichting.

Reactie van het college van GS:
Vorig jaar heeft GS eenzelfde verzoek bereikt, waarna met de stichting afspraken zijn gemaakt over een professionaliseringsslag. Deze slag is op papier gemaakt, maar in de uitvoering valt hiervan niets terug te zien. Het college ontraadt de motie met klem, ook met het oog op precedentwerking.

Gedeputeerde staten zeggen het volgende toe:
Gedeputeerde Haarsma zegt toe dat het college op korte termijn overleg met het bedrijfsleven en de betrokken gemeenten zal initiëren om ervoor te zorgen dat de Ronde van Drenthe dit jaar doorgaat. Daarna gaat zij met de stichting in gesprek over een structurele oplossing.

Motie:

Nr. Ingediend door Onderwerp Besluit M3 De heer Ziengs (VVD), me- Ronde van Drenthe Ingetrokken de namens CDA


8. Sluiting
De vergadering wordt gesloten om 16.35 uur.

De volgende vergadering zal plaatsvinden op 18 maart 2009.





---

Vastgesteld in de vergadering van provinciale staten van 18 maart 2009,

, voorzitter

, griffier