UMC Groningen

Themanummer Triakel over Gezond blijven

18 maart 2009 Vandaag verschijnt het eerste nummer van de tweeëntwintigste jaargang van Triakel, het magazine van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Triakel is deze keer vrijwel geheel gewijd aan het thema preventie en heeft als titel Gezond blijven.

De volgende onderwerpen komen o.a. aan de orde.

Effectievere preventie van ouderdomsziekten; risicos opsporen De maatschappelijke kosten van de vergrijzing zijn alleen te dragen als we ouder worden én gezond blijven. Maar dan moeten we wel weten hoe we ziekten buiten de deur kunnen houden. En vooral: wíe dat moet doen. Want niet iedereen heeft evenveel kans op het krijgen van suikerziekte, een hartaanval, reuma, kanker, Alzheimer, een beroerte of andere ellende. Dit is de kern van healthy ageing, hét speerpunt van het UMCG van de komende jaren in onderzoek, patiëntenzorg, onderwijs & opleidingen.

Preventief screenen op longkanker
Is het verstandig om rokers en andere risicogroepen te screenen op longkanker? Dat is de vraag die het NELSON-project probeert te beantwoorden. Het UMCG vervult een belangrijke rol in het onderzoek. De voorlopige resultaten zijn méér dan hoopgevend. Een nieuwe CT-techniek blijkt zeer betrouwbaar.

Probleemgedrag aanpakken voor de geboorte
Is het toeval, een genenkwestie of toch de depressie van de moeder? Het UMCG onderzoekt in het in januari gestarte PROMISE-onderzoek of er een oorzakelijk verband is tussen angst of depressie bij zwangere vrouwen en latere gedragsproblemen van hun kinderen. Psychische problemen van kinderen beginnen mogelijk al in de baarmoeder. PROMISE volgt vrouwen vanaf het moment dat ze tien tot twaalf weken zwanger zijn.

Net te vroeg
Dat veel te vroeg geboren kinderen een achterstand kunnen oplopen is bekend. Nieuw is dat dit mogelijk ook op gaat voor kinderen die zich tussen de drie en acht weken voor de uitgerekende datum aandienen. Hoe is te voorkomen dat deze kinderen ongemerkt een achterstand oplopen?

Mondzorg bij kwetsbare ouderen: blijven poetsen
Steeds meer ouderen hebben op hoge leeftijd hun eigen tanden en kiezen. Goede mondzorg is essentieel om te voorkomen dat zij onnodig ongemak en pijn lijden doordat hun gebit te snel achteruit gaat. Tweemaal daags tanden poetsen is voor veel kwetsbare ouderen een enorme opgave. Zelf naar de tandarts gaan, lukt vaak niet meer. Bij opname in een verzorgings- of verpleeghuis blijkt pas hoe slecht het gebit eraan toe is. Een nieuwe richtlijn voor verpleeghuizen moet hier verbetering in brengen. Een goede zaak, vindt Rob Schaub, hoogleraar Tandheelkundige Zorgverlening in het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG.

Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, tel. (050) 361 22 00.

Terug