Oplossing in zicht voor rijverbod bij medicijngebruik tegen epilepsie

18/03/2009 13:15

Nationaal Epilepsie Fonds

Half december is de Regeling Eisen Geschiktheid aangepast die grote consequenties heeft voor de rijgeschiktheid van mensen met epilepsie. In de nieuwe regeling worden mensen die bepaalde medicijnen tegen epilepsie gebruiken en hun rijbewijs willen vernieuwen, geconfronteerd met de intrekking van hun rijbevoegdheid. De regeling dient ongedaan te worden gemaakt in afwachting van resultaten van onderzoek naar de effecten van langdurig gebruik van deze medicijnen op de rijgeschiktheid. Onlangs is er met de verschillende betrokken partijen een constructief overleg geweest en is een oplossing in zicht.

Donderdag 5 maart was er overleg tussen de KNMP, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de Nederlandse Liga tegen Epilepsie en de Epilepsie Vereniging Nederland over de recente wijzigingen in de Regeling Eisen Geschiktheid. Alle partijen waren het erover eens dat er reden is om deze wijzigingen te herzien. Hiermee is er goede hoop op een oplossing. Nog deze maand zal aan de minister een nieuw advies aangeboden worden dat erop neerkomt, dat mensen met epilepsie mogen autorijden, ook als ze geneesmiddelen die de rijvaardigheid sterk beïnvloeden (zogenaamde groep III middelen) gebruiken (fenobarbital, fenytoïne, primidon of carbamazepine). Voor deze middelen gaat echter gelden dat ze een jaar gebruikt moeten zijn voordat het veilig geacht wordt om auto te rijden.

De professionals uit de epilepsiezorg wezen op de gewenning van de bijwerkingen bij langdurig gebruik van anti-epileptica. De effecten die aanvankelijk de rijgeschiktheid beïnvloeden, nemen af. Het is op dit moment niet bekend hoelang het duurt voordat de effecten afnemen. De partijen zijn het eens geworden over het belang van een onderzoek naar de effecten van chronisch gebruik van deze medicijnen op de rijgeschiktheid. In afwachting van de resultaten wordt geadviseerd de Regeling Eisen Geschiktheid aan te passen aan de situatie van voor december 2008. De partijen verwachten dat het nieuwe advies door de minister op korte termijn overgenomen zal worden. Het rijverbod is daarmee voor de duizenden gedupeerden met epilepsie van de baan.

http://www.epilepsie.nl