Royal Haskoning


Royal Haskoning is partner van Water Footprint Network

17-3-2009

Royal Haskoning participeert in het Water Footprint Network. Hiermee onderstreept het adviesbureau zijn inzet voor een duurzamer waterverbruik en waterbeheer in de wereld. "Bijna niemand realiseert zich welke grote hoeveelheden water we verbruiken. Eén kop koffie bijvoorbeeld, is goed voor wel 140 liter water. Met de "Water Footprint" kun je dat direct meetbaar maken.", aldus René Noppeney, Directeur Divisie Water van Royal Haskoning.

De "Water Footprint" geeft zo inzicht in de grote hoeveelheden water die nodig zijn voor de productie van onze (consumptie)goederen. Dat is belangrijk, want lokale watertekorten kunnen effectiever aangepakt worden door naar het hele productieproces te kijken. Een land dat veel waterintensieve producten importeert, heeft bijvoorbeeld een hoge watervoetafdruk. Hoe groot de totale watervoetafdruk is, wordt bepaald door onder meer het volume aan verbruikt water, het verbruikerspatroon, het klimaat en de gebruikte landbouwmethoden. Zo ontstaat, als het ware, een heel nieuwe waterbalans in de wereld.

Het waterprobleem
Noppeney: "het Water Footprint Network creëert op die manier ook meer begrip voor het wereldwijde waterprobleem. Dit kan belangrijk bijdragen tot de millenniumdoelstellingen op het gebied van water. Voorwaarde is dan wel dat het (inter)nationale bedrijfsleven zijn verantwoordelijkheid neemt. De tijd van liefdadigheid ligt nu wel achter ons. Wil je ook op het gebied van water écht maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan zul je naar oplossingen voor waterbesparing moeten zoeken in je primaire productieproces." Samen met Royal Haskoning zijn 34 andere partijen partner van het Water Footprint Network, waaronder de International Finance Corporation, het UNESCO-IHE Instituut voor Watereducatie, Coca-Cola, de Universiteit van Twente, het Wereldnatuurfonds, EAWAG en Nestlé.

Water Footprint Network
Het Water Footprint Network zet zich, samen met zijn partners, in om richtlijnen en standaarden te ontwikkelen die het mogelijk maken om de watervoetafdruk te begroten en te meten en van daaruit praktische middelen te ontwikkelen waarbij de watervoetafdruk als sturingsinstrument wordt gebruikt in beleid, beheer en wetgeving. Hiernaast houdt het netwerk zich bezig met de ondersteuning en de bevordering van uitwisseling van kennis en informatie over watervoetafdrukken, het waterbeleid en de samenhang tussen de watervoetafdruk en andere, bekende `footprints', zoals de koolstof voetafdruk en ecologische voetafdruk.