Ministerie van Verkeer en Waterstaat



Ons kenmerk RWS/SDG/NW2009/324/ 76491 Datum 18 maart 2009
Uw kenmerk Onderwerp Kamervragen 2009Z04102

Bijlage(n)
---
Geachte voorzitter,

Hierbij beantwoord ik de vragen die het lid Vendrik gesteld heeft over de informatieavonden over het project A4 Delft-Schiedam.


1. Bij welke huishoudens in de regio Rotterdam/Delft/Schiedam/Vlaardingen is de brochure met een uitnodiging voor informatieavonden over de A4 Delft- Schiedam precies verspreid en in welke oplage?1


1. De uitnodiging voor de informatieavonden over de A4 Delft-Schiedam is huis- aan-huis verspreid onder in totaal 305.000 adressen. Het betreft de volledige gemeenten Delft, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Westland, Midden- Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland en Rijswijk. In de gemeente Den Haag is de uitnodiging bezorgd bij alle adressen in de wijk Ypenburg tussen de A12, A4 en A13. In de gemeente Rotterdam is de uitnodiging bezorgd bij alle adressen tussen de A20, de A13 en de denkbeeldige A13/A16, alsmede in de wijk Ommoord-West en de deelgemeente Overschie.


2. Waarom wordt er in Rotterdam enkel een informatieavond gehouden over het A13/A16 alternatief, terwijl veel Rotterdammers ook negatieve gevolgen zullen ondervinden van de eventuele aanleg van de A4 Midden Delfland, bijvoorbeeld doordat de A20, de Van Brienenoordbrug en de Beneluxtunnel door de aanleg verstopt zullen raken?


2. De informatieavond in Rotterdam (9 maart 2008) betrof zowel de planstudie A4 Delft-Schiedam als de planstudie A13/16/20. In de inloopmarkt kwamen alle alternatieven en varianten in beide planstudies aan bod. Dit zal ook het geval zijn tijdens de informatieavond in Berkel en Rodenrijs (gemeente Lansingerland) op 18 maart 2008. Omdat de Trajectnota/MER nog niet is afgerond kan ik niet reageren op de in de vraag genoemde mogelijke gevolgen van de aanleg van de A4 Delft-Schiedam.


1 ) Rijkswaterstaat, februari/maart 2009
http://www.rijkswaterstaat.nl/images/Uitnodiging%20Informatieavonden%20Maart%20200 9_tcm174-233193.pdf

a

Pagina 1 van 3






3. Waarom worden er geen informatieavonden over de aanleg van de A4 Midden Delfland gehouden in Westland, Den Haag, Voorburg/Leidschendam en

Rijswijk, terwijl veel inwoners van deze gemeenten de gevolgen van de Ons kenmerk eventuele aanleg van deze weg zullen ondervinden, bijvoorbeeld doordat RWS/SDG/NW2009/324/ knooppunt Ypenburg en de Rotterdamse Ruit door de aanleg verstopt zullen 76491

raken?

3. De informatieavonden in maart zijn geen formele inspraakavonden in de Tracéwetprocedure, want de Trajectnota/MER is nog niet afgerond. De formele inspraakavonden zullen plaatsvinden in mei 2009. De informatieavonden van maart zijn georganiseerd naar aanleiding van een behoeftepeiling onder bewoners. Rijkswaterstaat heeft deze behoeftepeiling eind vorig jaar georganiseerd om beter te kunnen aansluiten op informatiewensen van omwonenden. Voorts zijn de avonden een antwoord op verzoeken van omwonenden in de directe omgeving van beide tracés om bijgepraat te worden over de voortgang in de planstudies.


4. Bent u van plan alsnog informatieavonden te organiseren over de gevolgen van de aanleg van de A4 Midden Delfland in Rotterdam, Den Haag, Voorburg/Leidschendam, Westland en Rijswijk? Zo nee, waarom niet?

4. In mei 2009 zal de Trajectnota/ MER ter visie worden gelegd. Dan zullen in de regio inspraakavonden worden georganiseerd. Het aantal en de locaties van de inspraakavonden zullen worden bepaald aan de hand van de criteria van het Inspraakpunt/ Expertisecentrum Publieksparticipatie (zie antwoord op vraag 5). Aan die inspraakavonden zal op ruime schaal bekendheid worden gegeven via de gebruikelijke kanalen.


5. Welke criteria hanteert u bij het bepalen van de locaties waar informatieavonden of inspraakavonden gehouden worden bij de aanleg van infrastructuur?

5. Locaties worden bepaald aan de hand van het doel van de avonden. Bij de formele inspraakavonden van een Trajectstudie/MER hanteert mijn ministerie in principe de vuistregels van het Inspraakpunt/Expertisecentrum Publieksparticipatie:

- Locaties binnen het plangebied waar de effecten van de plannen het meest voelbaar zullen zijn;

- Goed bereikbare, binnen het plangebied centraal gelegen en toegankelijke locaties, qua capaciteit aansluitend bij de verwachte belangstelling;
- Het aantal bijeenkomsten wordt bepaald aan de hand van de grootte van het gebied, de verwachte belangstelling en de impact op de omgeving.

Pagina 2 van 3





De belangstelling en ervaring, opgedaan met de huidige informatieavonden zal bij de bepaling van het aantal en de locaties van de inspraakavonden

worden betrokken. Ons kenmerk RWS/SDG/NW2009/324/ 76491

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

Pagina 3 van 3 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag
de voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1 der Staten-Generaal Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag 2513 AA Den Haag T 070 351 6171 F 070 351 7895 www.minvenw.nl

T -