ChristenUnie


Crisis: `Ook nu moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen'

Crisis: `Ook nu moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen'

woensdag 18 maart 2009 13:32 De ChristenUnie voert het crisisoverleg vanuit de christelijk-sociale politieke visie. "Het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, moet ook in deze tijd tot uitdrukking komen." Samen met de bescherming van kwetsbaren en duurzaamheid, zijn dat de dingen waar Tweede Kamerfractievoorzitter Arie Slob vooral op let bij het crisisberaad tussen de coalitiepartijen, zei hij in een interview met ChristenUnie Radio.

Het crisisoverleg heeft veel weg van het opnieuw vormen van een regeerakkoord. "Het is bijzonder, want er is natuurlijk gewoon een kabinet. Toch moeten we nu maatregelen nemen die raken aan de afspraken die we twee jaar geleden gemaakt hebben in Beetsterzwaag. Dat betekent dus ook dat de coalitiefracties uit de Kamer erbij betrokken zijn, want wij zijn de eigenaren van de het coalitieakkoord."

Christelijk-sociaal
Slob benadrukt wat de ChristenUnie belangrijk vindt bij het overleg. "We hebben daar vanuit onze christelijk-sociale politiek wel opvattingen over. We vinden dat wat kwetsbaar is, beschermd moet worden. Het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, moet ook in deze tijd tot uitdrukking komen. Dat zijn wel dingen waar we op letten."

"Ook duurzaamheid is voor ons belangrijk. In deze crisis zien we ook wel een kans op dat gebied slagen te maken." In een tijd dat het allemaal goed gaat, zit dat thema niet zo tussen de oren van mensen, volgens Slob.

Verantwoordelijkheid
Toch moeten de coalitiepartijen het crisisoverleg niet gebruiken om eigen thema's door te drukken op de politieke agenda. "Het is nu geen tijd om allerlei leuke dingen te doen die we zelf belangrijk vinden. Het is meer een tijd dat we kijken naar wat we wel en wat we niet moeten doen. En vooral het laatste is belangrijk, omdat we een grote verantwoordelijkheid dragen bij het op orde houden van de overheidsfinanciën."