Nederlandse Vereniging van Banken

Publicatiedatum 18 maart 2009

Nieuwe portal over de digitale nota

Staatssecretaris Heemskerk lanceert ViaMijnBank

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken heeft vandaag ViaMijnBank gelanceerd. ViaMijnBank staat symbool voor de digitale nota, oftewel het via internet bankieren afhandelen van rekeningen. De bijbehorende website www.viamijnbank.nl is de nieuwe portal over de digitale nota. De site biedt informatie aan particulieren en organisaties over de voordelen van het digitaal afhandelen van notas. Op www.viamijnbank.nl staat uitgelegd hoe consumenten zich aan kunnen melden voor het ontvangen van digitale notas.

De meeste Nederlanders betalen hun rekeningen online, maar de notas zelf vallen nog bijna altijd in papieren vorm via de brievenbus op de mat. Daarom hebben banken samen met zogenoemde Biller Service Providers (BSPs) de digitale nota ontwikkeld. Hiermee kunnen verzendende organisaties voortaan notas online via internet bankieren aanbieden aan de consument. Een eerste vorm van de digitale nota werd in januari 2006 geintroduceerd. De digitale nota betekent betaalgemak voor consumenten en meer effeciency en minder kosten voor verzenders van notas.

Inmiddels maken ruim vijftig organisaties gebruik van de mogelijkheid om digitaal notas te versturen. Op dit moment kunnen vooralsnog alleen klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank gebruik maken van de digitale nota. De verwachting is dat andere banken zich in de toekomst aansluiten en dat het aantal deelnemende organisaties snel toeneemt.

Digitale notas zijn facturen en acceptgiros, maar ook incassospecificaties, salarisstroken en pensioenoverzichten. Met de digitale nota behoort het gevaar dat een rekening tussen het oud papier belandt, tot het verleden. Ook het overtypen van acceptgiros is niet meer nodig. Het betalingskenmerk wordt automatisch ingevuld. De klant betaalt vervolgens, indien nodig, op een zelfgekozen moment.

De lancering van ViaMijnBank vond plaats voorafgaand aan de Deelnemersbijeenkomst van ECP-EPN, platform voor de informatiesamenleving.