Gemeente Stadskanaal

Wij roepen professionele kunstenaars, met ervaring in de openbare ruimte op, om mee te doen met de opdracht `Kunstwerk De Bolster'.

Inleiding

De gemeente Stadskanaal heeft bijna 34.000 inwoners en is een aantrekkelijke woongemeente. Eén van de plaatsen in deze gemeente is Onstwedde. Onstwedde is een oud esdorp en grenst aan de Ecologische Hoofdstructuur. Hier wordt het oude hoevenlandschap door Staatsbosbeheer gereconstrueerd. Het totale inwoneraantal van Onstwedde bedraagt 2.968.

Opdracht

Inhoudelijke eisen

De opdracht betreft het realiseren van een kunstwerk bij De Bolster in Onstwedde. De Bolster is gevestigd aan de Boslaan 46.

De Bolster is een multifunctioneel centrum en was in 2005 gereed. In het pand zijn de volgende organisaties gehuisvest: de bibliotheek, Welstad (Welzijnsinstelling), VVV, Thuiszorg Meander en kinderopvang Het Speelparadijs. Tevens zijn er senioren appartementen gehuisvest. Door de diversiteit van de verschillende instellingen maken veel inwoners van Onstwedde gebruik van de geboden diensten. Hierdoor is er veel bedrijvigheid in het pand en wordt het bezocht door jong en oud.

De Bolster staat aan de Boslaan waar veel kastanjebomen groeien. De naam van het pand is hier dan ook van afgeleid. De Bolster is de verharde of verdikte wand waardoor de kastanje wordt beschermd.

Voor het pand is een ruim, ovaal plein aanwezig dat op dit moment geen specifieke functie heeft. Graag wil de kunstcommissie op deze locatie een kunstwerk plaatsen.

Het kunstwerk op deze locatie moet voldoen aan de volgende eisen:
* Het bieden van een plek voor ontmoeten en recreëren
* Moderne uitstraling

* Passend in de omgeving

* Herkenbare kunst

Technische eisen


* Het kunstwerk behoeft weinig onderhoud.
* Het kunstwerk is vandalismebestendig / hufterproof: dit betekent dat het kunstwerk in hoge mate ongevoelig moet zijn voor vernieling, beschadiging of diefstal.

* Het ontwerp dient realiseerbaar te zijn in technische zin. De wijze van technische realisatie dient gedetailleerd te worden weergegeven.

* De civieltechnische werkzaamheden en de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd ter realisatie van het kunstwerk moeten op elkaar worden afgestemd.

Juridische eisen


* Het ontwerp dient te voldoen aan alle geldende wetten en regelingen, alsmede aan de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Stadskanaal.

* Het kunstwerk dient realiseerbaar te zijn binnen de daarvoor beschikbare financiële kaders.

* De opdracht omvat onder andere het indienen van een planning voor de eventuele vervaardiging van het kunstwerk. Hierbij moet worden uitgegaan van 2 juni 2009 als datum van eventuele opdrachtverstrekking tot het maken van een definitief ontwerp en de uitvoering daarvan (plaatsing uiterlijk november 2009). Uit de planning moet afstemming blijken met de planning van eventuele derden die bij de vervaardiging van de kunstwerken worden betrokken. De civieltechnische werkzaamheden en de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd ter realisatie van de kunstwerken moeten op elkaar worden afgestemd. Met deze coördinatie van werkzaamheden dient bij het opstellen van de planning rekening te worden gehouden.

Procedure

Namen en adressen

Deze ontwerpopdracht wordt aangeduid met de naam `Kunstwerk De Bolster'.

De ontwerpopdracht wordt uitgeschreven door de Gemeente Stadskanaal, Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal.

Namens de uitschrijver treedt als contactpersoon op: Marjan Brongers, E m.brongers@stadskanaal.nl, T (0599) 631 767.

De inzendingen moeten uiterlijk 22 april 2009 in ons bezit zijn.

Eisen aan inzendingen

De inzendingen moeten bestaan uit:

* Een ontwerpomschrijving en een afbeelding van het eventueel te vervaardigen kunstwerk; het biedt inzicht in de vormgeving, afmeting, materiaalkeuze, plaatsing/fundering en de relatie van de werken met de omgeving.

* Een schriftelijke toelichting op de achterliggende ideeën.
* Een overzicht van de kosten van de realisatie van de kunstwerken, inclusief de eventuele inschakeling van derden bij de uitvoering van de kunstwerken inclusief BTW.

* Een technische beschrijving van het kunstwerk, voorzien van een beschrijving van de wijze van onderhoud.

* Een gespecificeerde planning waarin wordt aangegeven welke termijn geldt voor de eventuele vervaardiging van het kunstwerk. Hierbij moet worden uitgegaan van datum van eventuele opdrachtverstrekking tot het maken van een definitief ontwerp en de uitvoering daarvan. Uit de planning moet afstemming blijken met de planning van eventuele derden die bij de vervaardiging van de kunstwerken zouden worden betrokken.

* Uw CV.

* Fotomateriaal van recent werk.

Financiële kaders

Het totale budget voor de realisatie van de kunstwerken bedraagt EUR 15.750,00,-. Dit bedrag is inclusief het honorarium voor het opstellen van het definitief ontwerp en de uitvoering hiervan, materiaal, productiekosten, plaatsing en eventuele bijkomende civieltechnische of bouwkundige werkzaamheden en BTW.

Besluitvorming

Op basis van de inzendingen zal aan een drietal kunstenaars/kunstenaarsgroepen gevraagd worden om het ontwerp verder uit te werken middels een maquette. De vergoeding hiervoor bedraagt EUR 750,00 per kunstenaar/kunstenaarsgroep. De maquettes zullen van 18 tot en met 29 mei tentoon worden gesteld in De Bolster. Inwoners van Onstwedde kunnen hun voorkeur uitpreken. Aansluitend zal de Kunstcommissie de opdracht verstrekken aan een kunstenaar(sgroep).

Auteursrechten en eigendom van de ingezonden bescheiden

De inzendingen blijven het geestelijk eigendom van de deelnemers. Indien op grond van een schetsontwerp wordt besloten tot opdrachtverstrekking, dient de kunstenaar bereid te zijn het beeldrecht van de kunstwerken in eigendom over te dragen aan de opdrachtgever.

Geschillen

Voorkomende geschillen - ook die welke slechts door één der partijen als zodanig worden beschouwd - die tussen de gemeente en de kunstenaar mochten ontstaan naar aanleiding van deze ontwerpopdracht, worden voorgelegd aan de bevoegde burgerlijke rechter.
* 18 maart 2009