Meeste vrouwelijke raadsleden in Noord-Holland en Friesland

18/03/2009 14:45

VNG

In de provincie Flevoland is het percentage vrouwelijke burgemeesters het hoogst. Het totaal aantal vrouwelijke burgemeesters neemt licht toe, vooral bij CDA en VVD. Tussen 1998 en 2009 versterkte de VVD haar positie in het aantal burgemeestersposten (van 20 naar 26 procent). Het CDA leverde burgemeestersposten in ten gunste van de overige partijen, met uitzondering van de PvdA. De gemiddelde leeftijd van burgemeesters verschilt per politieke partij nauwelijks, met uitzondering van de SGP dat de jongste burgemeesters heeft (gemiddeld onder de 50 jaar). Nog steeds vormen de raadsleden van lokale en leefbare partijen de grootste groep in de gemeenten, gevolgd door de PvdA. In de provincies Noord-Holland en Friesland zijn de meeste vrouwelijke raadsleden te vinden.

Deze gegevens zijn te vinden in de nieuwe databank VNG Ledengegevens, die vanaf vandaag te vinden is op www.vng.nl. Ook is te zien hoe de verdeling per politieke kleur van de wethouders is in relatie tot de beleidsportefeuilles die ze beheren. Daaruit blijkt onder andere dat CDA-wethouders ondervertegenwoordigd zijn in de portefeuille Communicatie en Voorlichting en dat PvdA-wethouders (van oudsher) oververtegenwoordigd zijn in de sociale sector.

In de databank zijn ook alle gegevens te vinden over de aantallen mannelijke en vrouwelijke lokale bestuurders, hun verdeling naar gemeentegrootte, provincie en politieke partij.

Den Haag, 18 maart 2009








Vereniging Nederlandse Gemeenten