Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Juridisch advies sanering nertsenhouderij


18 maart 2009 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister aangeeft dat zij, ondanks een verzoek, op dit moment niet van plan is om een advies te vragen aan de Landsadvocaat over de sanering van de nertsenhouderij in Nederland.

Meer informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der
Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Juridische Zaken

TRCJZ/2009/644 18 maart 2009
Juridisch advies sanering
nertsenhouderij

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 23 februari 2009 om, gelijktijdig met inschakeling van de parlementair advocaat door de Tweede Kamer, de Landsadvocaat te vragen om advies over dezelfde juridische vragen betreffende sanering van nertsenhouderij, kan ik u het volgende mededelen.
Voor het opstellen van initiatiefwetsvoorstellen kan wetgevingstechnische bijstand door het desbetreffende ministerie worden geleverd. Dat is in dit geval ook gebeurd. Aan uw verzoek om advies van de Landsadvocaat zal ik echter geen gevolg geven, en wel om de volgende redenen.
De Landsadvocaat treedt in regel in rechte op voor de Staat, maar fungeert daarbij als elke andere advocaat. Zijn adviezen hebben in wezen dezelfde status als adviezen van andere advocaten aan hun cliënten. Het is essentieel dat de vertrouwensrelatie tussen de advocaat en de cliënt niet in gevaar komt. Door het honoreren van het verzoek van de vaste commissie zou de positie in rechte van de Staat kunnen worden gecompromitteerd. Het in beeld brengen van de risico's van een initiatiefwetsvoorstel behoort tot de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemers. De Tweede Kamer heeft de mogelijkheid de parlementair advocaat in te schakelen om zich juridisch te laten bijstaan. Van deze mogelijkheid wordt nu door de Tweede Kamer gebruik gemaakt.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Juridische Zaken
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK DEN HAAG
Telefoon: 070-3786868
Fax: 070-3786127
Telegramadres: Landvis
Web: www.minlnv.nl