Gemeente Delfzijl

Extra subsidie schakelklas Marenland Delfzijl

Het college stelt een extra subsidie van 9458,33 euro beschikbaar aan schoolbestuur Stichting Marenland voor een tweede schakelklas. De schakelklas is een klas voor nieuwkomers in het basisonderwijs die minder dan twee jaar Nederlands onderwijs hebben gevolgd. Het extra geld is nodig voor een tweede schakelklas omdat er veel meer aanmeldingen zijn dan verwacht. Het doel van een schakelklas is de taalachterstanden van leerlingen weg te werken.

De eerste schakelklas is door CBS De Vore en OBS De Garven opgezet in de Brede School Tuikwerd. Aanleiding voor schakelklassen is de verandering van de functie van het asielzoekerscentrum (AZC) in Delfzijl. Het AZC is een oriëntatie- en inburgeringcentrum. Hier verblijven mensen die nog niet weten wat de beslissing is op hun asielverzoek. Daarnaast verblijven er mensen die in Nederland mogen blijven en wachten op een woning in de gemeente. Er is hier nu een groep die geen Nederlands spreekt.

De kinderen die in dit centrum zijn, kunnen niet zoals voorheen meedraaien met het reguliere onderwijs; daarom is in 2008 de schakelklas gerealiseerd.