Gemeente Delfzijl

Appingedam en Delfzijl in gesprek met inwoners over toekomst

De gemeentebesturen van Appingedam en Delfzijl ontwikkelen momenteel een gezamenlijke visie op de toekomst van beide gemeenten. Dit zogeheten Ontwikkelingsperspectief 2030 beschrijft hoe de gemeenten zich in de periode tot 2030 willen ontwikkelen. In april organiseren de gemeentebesturen informatieavonden en inloopmarkten om de mening van inwoners ten aanzien van verschillende onderwerpen te peilen. Vanaf vandaag geeft de website www.perspectief2030.nl actuele informatie over het proces, de data en locaties van de inloopmarkten en de resultaten.

Het Ontwikkelingsperspectief 2030 beschrijft hoe de gemeenten zich de komende twintig jaar ontwikkelen op het gebied van bevolkingsopbouw, wonen, welzijn, sociale samenhang, cultuur, sport, recreatie, werkgelegenheid, verkeer en bereikbaarheid. Met het Ontwikkelingsperspectief 2030 worden alle bestaande visies en plannen van de beide gemeenten samengevoegd tot één integrale visie. Een gezamenlijke visie van beide gemeenten op de toekomst is nodig om de samenwerking op alle beleidsterreinen te versterken en ontwikkelingen goed op elkaar af te stemmen.

De afgelopen maand zijn diverse bijeenkomsten gehouden met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. Met hen zijn de belangrijke thema's benoemd en uitgewerkt in keuzemogelijkheden. In april worden deze tijdens informatieavonden en inloopmarkten voor een reactie aan de inwoners voorgelegd. De ontvangen reacties worden door de bestuurders van beide gemeenten meegenomen bij de definitieve formulering van het Ontwikkelingsperspectief.

De verwachting is dat het Ontwikkelingsperspectief 2030 in mei dit jaar gereed komt. In de tweede helft van 2009 wordt de visie vertaald in een ruimtelijk plan, een zogeheten structuurvisie, met een daarbij behorend uitvoeringsprogramma.