Wageningen Universiteit en Researchcentrum Waarderingsnormen voor de rentabiliteitsindex 2008 en het productiegetal 2009

18 mrt 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

In opdracht van het Productschap voor Vee en Vlees (PVV) berekent de Animal Sciences Group ieder jaar de waarderingsnormen voor de varkenshouderij. Deze berekeningen vinden plaats op basis van de TEA-resultaten over 2008 en KWIN-Veehouderij 2008-2009. De rentabiliteitsindexen en productiegetallen geven voor de varkenshouderij het rendement weer van verbeteringen op een bedrijf van zowel het afgelopen jaar als richting de toekomst.

In de vleesvarkenshouderij zijn groei per dier per dag, de voerkosten per kg groei, het uitvalspercentage en het percentage mager vlees belangrijke kengetallen, welke de economische resultaten sterk beïnvloeden. In de zeugenhouderij zijn dit onder andere de kengetallen worpindex, levend geboren biggen per worp, uitval en percentage uitstoot van de zeugen.

Middels de rentabiliteitsindex wordt van elk van bovengenoemde kengetallen de waarderingsnorm berekend van een kleine verbeteringsstap (één gram groei, één procent uitval minder) van het afgelopen jaar. Het verschil in technisch resultaat tussen het bedrijf en de norm (bijvoorbeeld TEA-resultaten) wordt daarna gewaardeerd met de betreffende waarderingsnorm voor de rentabiliteitsindex. De som van deze vier waarderingsberekeningen voor de genoemde kengetallen is de rentabiliteitsindex en geeft dus aan wat het bedrijf is misgelopen of juist beter heeft gedaan.

Het productiegetal geeft bij een verandering in technische resultaten het te verwachten rendement op het toekomstig saldo van de nog komende perioden in het lopende boekjaar. Ook voor het productiegetal wordt voor elk van de kengetallen de waarderingsnorm berekend van een marginale verbetering. Bij deze berekening zijn de technische resultaten van het afgelopen jaar het uitgangspunt. Voor prijzen en tarieven wordt gebruik gemaakt van KWIN-Veehouderij. Het productiegetal wordt berekend door de verschillen in technische normen van het bedrijf met een vergelijkingsnorm (bijvoorbeeld TEA-resultaten) te waarderen tegen de betreffende waarderingsnorm voor het productiegetal. De som van deze waarderingsberekeningen voor de genoemde vier technische kengetallen is het productiegetal.

Lees de waarderingsnormen voor de vleesvarkenshouderij en voor de zeugenhouderij.

Contact
Bert Bosma
Tel. 0320 - 293 505