Museumweekend


Persbericht 16 maart 2008

Markant museumweekeinde vol verleiding in
Noordoost Friesland

In Noordoost Friesland werken 20 musea samen onder de noemer Markant Friesland. Niet alleen het noordoostelijke Friese landschap is te kenmerken als markant, ook de musea die zeer divers zijn, zetten het komende seizoen hun eigen markante personen centraal. In het museumweekeinde staan de markante personen van deze musea centraal.

Het gezamenlijk werken aan een jaarthema binnen Markant Friesland is in 2009 nieuw. In een ledenvergadering zijn de eerste markante personen gepresenteerd. Voor sommige musea zeer voor de hand liggende personen. Zo zet het Ruurd Wiersmahuis te Burdaard, haar voormalige bewoner Ruurd Wiersma centraal, Fogelsangh-State te Veenklooster ziet een van de voormalige bewoners Hector Livius baron van Heemstra als een markante persoonlijkheid van de state en de Schierstins te Veenwouden schrijver Theun de Vies. En botanisch museum De Kruidhof prof. Van Os als grondlegger van de geneeskrachtige kruidentuin. Personen met een verhaal, personen vol verleiding. Personen en landschap die de moeite waard zijn om nader kennis mee te maken.

In 2007 zijn de eerste stappen gezet voor het nieuwe samenwerkingsproject. Op initiatief van het Steunpunt Plattelandsprojecten Noordoost Fryslân en de Museumfederatie Fryslân is er een aantal malen overlegd met elkaar. Ondersteuning kwam van Grontmij/Vandertuuk. Uit dit eerste overleg is een stichtingsbestuur ontstaan. Het ligt in de bedoeling ieder jaar een gezamenlijk thema te kiezen. De verschillende musea kunnen daar met een tentoonstelling, lezing of een andere activiteit op aansluiten.