ROC Friese Poort Scholen starten met leerroute vmbo-mbo 2
Het Emelwerda College, het Zuyderzee College en ROC Friese Poort vestiging Emmeloord starten in augustus 2009 gezamenlijk met de leergang vmbo-mbo2 techniek: VM2. Dit is een leerroute waarbij de bovenbouw van de opleiding vmbo-basisberoepsgerichte leerweg wordt samengevoegd met de opleiding mbo-niveau 2. Er ontstaat daardoor één nieuwe geïntegreerde beroepsopleiding. De eerste lichting van de leerroute is landelijk gestart in 2008, de scholen in Emmeloord hebben toestemming en budget om per 1 augustus 2009 te starten. VM2 zal eerst worden opgestart in de opleidingen techniek: elektro, metaal en mechatronica.

Minder schooluitval
Door de geïntegreerde opleiding hoeven leerlingen niet over te stappen. Ze krijgen op één locatie les, met één pedagogisch-didactische aanpak, met een zelfde team docenten. Dat vergroot de kans dat leerlingen een startkwalificatie halen (diploma op minimaal mbo-niveau 2) en verkleint de kans op voortijdig schooluitval.

Vmbo examen niet verplicht
In deze nieuwe leergang vmbo-mbo2 volgen leerlingen maximaal vier jaar onderwijs na het 2e jaar vmbo. Binnen de opleiding is het vmbo-examen niet verplicht. Leerlingen die dreigen uit te vallen worden begeleid naar een leer/werktraject of naar een traject dat leidt tot een vmbo- of een mbo-diploma op niveau1.