Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 18 maart 2009

[pic]


Persbericht


De Wolden: Ophoging inkomensgrens minimabeleid van 110% naar 120% sociaal minimum


In de raad van de gemeente De Wolden bestaat sinds 2006 de wens om de inkomensgrens waarbij inwoners in aanmerking komen voor bijzondere bijstand en de voorzieningen van het minimabeleid, te verhogen van 110% naar 120%. Omdat de middelen hiervoor op dat moment ontbraken, moest men er uiteindelijk voor kiezen de bestaande inkomensgrens te handhaven. Dankzij extra middelen - beschikbaar gesteld door het gemeentefonds - is het nu alsnog mogelijk geworden om de inkomensgrens te verhogen naar 120%. Met terugwerkende kracht gaat deze verhoging in per 1 januari 2009. Door middel van deze wijziging hoopt de gemeente de inkomenspositie van de minima te verbeteren.

De bovengenoemde extra middelen zijn het gevolg van het bestuursakkoord tussen het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hierin is de ambitie uitgesproken om in de periode 2008-2011 een extra impuls te geven aan het bestrijden van armoede en het terugdringen van het aantal problematische schulden. Om de afspraken financieel te ondersteunen krijgen gemeenten vanaf 2008 structureel extra middelen via de algemene uitkering van het gemeentefonds. Deze extra middelen biedt Gemeente De Wolden nu de mogelijkheid om alsnog een verhoging van de inkomensgrens in te voeren.

De inkomensgrens wordt verhoogd voor de volgende regelingen en verordening:
collectieve ziektekostenverzekering, regeling categoriale bijstand chronisch zieken, gehandicapten en ouderen, bijzondere bijstand (diverse noodzakelijke kosten van bestaan), regeling duurzame gebruiksgoederen, de PC en studiekosten, en verordening sociaal participatiefonds. De herziene verordening ligt kosteloos ter inzage op de afdeling Samenleving van de gemeente De Wolden. Op verzoek kan men tegen betaling een kopie krijgen van de verordening en van het besluit.

////////////////////////////////////////