Provincie Limburg

Persberichten

Model nieuwe landelijke financieringsmethodiek van onvoldoende kwaliteit
Provinciale Raad voor de Volksgezondheid presenteert analyse SCP-verdeelmodel jeugdzorg

Woensdag 18 maart heeft Prof. Dr. Wim Groot, voorzitter van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid Limburg zijn analyse van het door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) ontwikkelde verdeelmodel voor jeugdzorg aangeboden aan gedeputeerde Odile Wolfs. De belangrijkste conclusies uit dit rapport zijn dat het nieuwe verdeelmodel op een wankele statistische basis berust, het model een groot aantal onvolkomenheden bevat, het model gezondheidsfactoren ten onrechte negeert. Daarmee is het model volgens de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid Limburg in de huidige vorm ongeschikt als verdeelmodel.

Begin 2008 heeft minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) gevraagd een model te ontwikkelen op basis waarvan de landelijke beschikbare middelen voor de provinciaal gefinancierde jeugdzorg (bijna 900 miljoen euro) beter en eerlijker over de 12 provincies en de drie stadregio's verdeeld kunnen worden. Dit wil zeggen niet meer op basis van het aanwezige zorgaanbod in de regio maar op basis risico-indicatoren.

Eind vorig jaar gaven de mogelijke (financiële) consequenties die voor Limburg uit het concept-verdeelmodel van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) voortkwamen, de Provincie Limburg aanleiding om de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid te vragen een kwantitatief en kwalitatief onderzoek uit te voeren naar de provinciaal gefinancierde jeugdzorg. Op grond van dit model zou de Provincie Limburg op het budget van de provinciale jeugdzorg met 25% (24 miljoen euro) worden gekort. Samen met Bureau APE uit Den Haag heeft de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid dit onderzoek ter hand genomen.

Uit het onderzoek dat het bureau APE heeft verricht, blijkt dat als gevolg van sociaal-economische omstandigheden en de achterblijvende gezondheidssituatie het gebruik van de Jeugdzorg in de Provincie Limburg relatief hoog is. In de nieuwe financieringsystematiek wordt met deze ongunstige factoren volgens de onderzoekers onvoldoende rekening gehouden. De nieuwe methode van financiering van de Jeugdzorg zal daardoor voor de Provincie Limburg grote nadelige gevolgen hebben, zo blijkt uit het onderzoek.

De minister voor Jeugd en Gezin heeft de zogenoemde Commissie Financiering Jeugdzorg (CFJ) onder leiding van de voormalige staatssecretaris van Sociale Zaken, de heer Linschoten, ingesteld om hem te adviseren over de hoogte van het budget dat jaarlijks voor de provinciaal gefinancierde jeugdzorg nodig, inclusief de verdeling van dit budget over de provincies en stadsregio's. De CFJ maakt bij zijn advies gebruik van het verdeelmodel van het SCP. Maandag 16 maart overhandigde de heer Linschoten zijn advies aan de minister. Ook uit dit rapport blijkt dat de SCP ramingen verbeterd moeten worden om de vraag naar jeugdzorg beter te kunnen voorspellen.

Volgens gedeputeerde Odile Wolfs van de Provincie Limburg laat zowel de analyse van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid Limburg, als het advies van de Commissie Financiering Jeugdzorg duidelijk zien dat het SCP-verdeelmodel onbetrouwbaar is en daarmee ongeschikt. Zij is dan ook zeer verbaasd over het feit dat de CFJ in haar rapport desondanks adviseert om voor 2010 noodgedwongen het verdeelmodel van het SCP als uitgangspunt te nemen. Gedeputeerde Wolfs: "Het is onverteerbaar als toepassing van een ondeugdelijk model ten onrechte zou leiden tot duizenden Limburgse kinderen die niet langer die zorg ontvangen die ze nodig hebben én tot het ontslag van vele honderden professionals in Limburg. Dat kan en mag niet gebeuren."
* Eindrapport 'Analyse van het SCP-verdeelmodel voor de jeugdzorg' PDF-document

* Advies van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid naar aanleiding van het rapport 'Analyse van het SCP-verdeelmodel voor de jeugdzorg' PDF-document

18-3-2009 15:07