Gemeente Castricum

College stelt beleid geluidhinder vast

Het college heeft de beleidsnotitie Procedure hogere grenswaarde Wet geluidhinder vastgesteld. Daarmee heeft de gemeente de mogelijkheid de geluidsnormen (grenswaarden) om een hogere geluidbelasting op de gevel toe te staan dan het wettelijk minimum.

Per 1 januari 2007 is het college bevoegd tot het vaststellen van hogere grenswaarden bij het bouwen van woningen of andere geluidgevoelige bestemmingen binnen zones van (spoor)wegen en bij de aanleg en reconstructie van lokale wegen.

Het rijk heeft normen gesteld voor geluidbelasting. Bij nieuwbouw moet dan ook gekeken worden naar het geluid uit de omgeving en gelden regels omtrent geluidsisolatie. De maximaal toegestane geluidssterkte wordt uitgedrukt in grenswaarden. Ook bij de aanleg of reconstructie van wegen wordt gekeken wat de geluidsbelasting van deze wegen op woningen en gebouwen aan die wegen is.

Wanneer de gemeente nieuwbouw van geluidgevoelige bestemmingen (bijvoorbeeld woningen) mogelijk wil maken, moet in principe altijd voldaan worden aan wat heet de voorkeursgrenswaarden. Echter onder voorwaarden kan de gemeente een verzoek van de eigenaar goedkeuren en meer geluidbelasting op de gevel toestaan. Van deze voorkeursgrenswaarde kan dan worden afgeweken, echter wel tot een bepaald maximum.

Aan de andere kant geeft de gemeente op drie punten met haar beleid meer bescherming aan haar inwoners dan waarin de Wet geluidhinder nu voorziet:


1. Kinderdagverblijven krijgen eenzelfde beschermde status als bijvoorbeeld onderwijsgebouwen waardoor ze vallen onder de geluidgevoelige bestemmingen.


2. Ter bescherming van bewoners/gebruikers vereist de gemeente een optimale gevelisolatie. De isolatie moet zijn toegerust op de maximale geluidbelasting.


3. Ook voor geluidgevoelige bestemmingen langs wegen met een maximumsnelheid van 30 km/u kan zo nodig een akoestisch onderzoek worden geëist, waar dat voorheen niet verplicht was.

Met het vaststelling van deze beleidsnotitie wil het college een consistent en verantwoord beleid voeren ten aanzien van het verlenen van hogere grenswaarden.