Geheel vernieuwde Literatuurplein gepresenteerd

18/03/2009 15:41

Vereniging van Openbare Bibliotheken bv

Gisteren heeft de Vereniging van Openbare Bibliotheken voor een zeventigtal genodigden in de Openbare Bibliotheek Amsterdam het totaal vernieuwde Literatuurplein (www.literatuurplein.nl) gepresenteerd. Literatuurplein is een onderdeel van het uitgebreide programma voor lezen en leesbevordering van de VOB.

Web 2.0

De meest in het oog springende vernieuwing is de mogelijkheid de website geheel naar eigen interesse en voorkeur in te richten. De gebruiker maakt zelf een keuze welke van de vele rubrieken van Literatuurplein op de homepage te zien zijn. Ook het aantal items per rubriek, de plek van de gekozen rubrieken op de homepage en de kleur van de gehele website kan hij zelf instellen. Literatuurplein beantwoordt geheel aan het concept van Web 2.0. De gebruikers kunnen voortaan ook direct reageren op onder meer nieuwsberichten, columns, interviews, cursussen, voorstellingen en ook op schrijvers en boeken.

Widgets en gadgets

Het bestaande systeem van RSS-feeds bij de nieuwsberichten is uitgebreid met een moderner variant: widgets voor Mac OS X en gadgets voor Windows Vista, onder meer voor de teksten van Teletekst LiTTerair en voor nieuwsberichten en evenementen. Omvang en frequentie kan de gebruiker zelf instellen. Binnenkort komen er toepassingen van Literatuurplein die specifiek zijn afgestemd op de iPhone.

Leestips

Er is een systeem opgezet voor leestips bij auteurs en boeken dat anders werkt dan de bestaande selecties op basis van verkoop- of uitleencijfers. Voor de leestips wordt het enorme kennispotentieel bij de bibliothecarissen in het hele land aangesproken. Zij geven, op basis van hun eigen belezenheid, suggesties die ze bovendien kort motiveren. Ook bij andere onderdelen van Literatuurplein zullen bibliothecarissen nadrukkelijk worden betrokken.

Marktplein voor uitgevers

Een andere opvallende vernieuwing is de creatie van een marktplein, of eigenlijk van meerdere marktpleinen. Het eerste is bestemd voor uitgevers. Die kunnen ter promotie van hun actuele uitgaven een marktkraam aanvragen die ze via daartoe ontwikkelde templates zelf kunnen vormgeven en beheren. Een illustratie van de verschillende mogelijkheden daarvan bieden de kramen van de vier uitgevers die er nu al te vinden zijn. Zo wordt aan lezers een dynamische presentatie geboden van de breedte van het actuele aanbod.

Marktplein voor aspirant-schrijvers

Een vergelijkbare 'markt' is er voor aspirant-schrijvers. Ook zij kunnen via een template een eigen kraam beheren. Welke mogelijkheden dat biedt, ook voor het werken met audio en video, toont de schrijverskraam die reeds is geactiveerd. Behalve de aspirant-schrijvers komen er in deze markt kramen voor onder meer tekstbureaus, aanbieders van schrijfcursussen en -opleidingen en van printing on demand. In de kraam van StormStudios is al een actieve POD-toepassing die is afgestemd op Literatuurplein.





http://www.literatuurplein.nl