Gemeente 's-Hertogenbosch

18-03-2009
Kinderen plantten bomen op verschillende plaatsen in 's-Hertogenbosch

Boomfeestdag 2009

Woensdag 18 maart was het weer Boomfeestdag. Dit jaar hebben kinderen bomen bij de Ploosche Plas, bij de Oosterplas én in de Hoff van Hollantlaan in Rosmalen geplant. Het programma begon om 8.30 uur in de Brede Bossche School De Haren in `s-Hertogenbosch. Ruim dertig kinderen van groep 5 en 6 van deze school hebben verschillende soorten bomen geplant bij de Ploosche Plas. Ze plantten onder meer esdoorns, moeraseiken, tamme kastanjes en sierkersen, walnoten en witte bitternoten.
Daarna gingen ruim twintig kinderen van de basisschool Den Krommenhoek uit Rosmalen van start. Groep 6/7 van deze school plantten voornamelijk eiken in de Hoff van Hollantlaan tussen het nieuwe gebouw Spoor 3 en de sauna in Rosmalen.
`s Middags zijn de kinderen van de IVN 's-Hertogenbosch aan de gang gegaan bij de Oosterplas. Alle kinderen kregen hulp van wethouder Eugster. Naast de kinderen waren er ook begeleiders van de scholen en groenmedewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte aanwezig.

's-Hertogenbosch Noord
Om 8.30 uur werden de kinderen ontvangen in Brede Bossche School De Haren. Wethouder mw. J. Eugster heette hen welkom en heeft het belang van bomen en groen uitgelegd. Vervolgens zijn de "plantertjes" naar de plantlocatie gegaan. Met veel enthousiasme zijn de verschillende soorten bomen onder begeleiding van medewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte en wethouder Eugster geplant. Na afloop stond er een traktatie en een presentje voor de kinderen op school klaar. Het feest eindigde voor de kinderen van deze school ongeveer om 10.30 uur.

Rosmalen
Om 10.40 uur bezocht wethouder Eugster de basisschool De Krommenhoek in Rosmalen. Na het welkomstwoord vertrokken de kinderen naar de plantlocatie in de Hoff van Hollantlaan in Rosmalen. De kinderen kregen daarna een plantinstructie van medewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte. Na afloop van het planten gingen de kinderen terug naar school. Daar kregen zij een traktatie en een presentje ter herinnering aan de Boomfeestdag uitgereikt.

Middagprogramma in de Oosterplas
Dit jaar heeft ook een aantal kinderen van de IVN 's-Hertogenbosch bomen en struiken geplant bij de Oosterplas. Dit is het eerste onderdeel van de natuurspeelplaats die dit jaar in de Oosterplas wordt gerealiseerd.

Waarom een feest voor Bomen?
De Nationale Boomfeestdag is een jaarlijks terugkerend evenement. 's-Hertogenbosch neemt al vele jaren met succes deel aan dit feest. Op deze dag wordt voornamelijk de schoolkinderen (en indirect hun ouders en verzorgers) gewezen op het nut en het belang van bomen. Het thema voor de Boomfeestdag van 2009 is: `Spaar de bomen'. De gemeente biedt ieder jaar de leerlingen een lesuur aan. In deze biologieles krijgen ze uitleg over bomen. Ook kunnen kinderen aan de hand van verschillende takken zien wat voor verschillende bomen er allemaal groeien in de stad. In de les wordt verder aandacht besteed aan het nut van bomen en waarom er een nationale Boomfeestdag is.

Kleurwedstrijd
De gemeente organiseerde weer een kleurwedstrijd voor de kinderen die dit jaar meededen aan de Boomfeestdag. Op woensdag 18 maart kregen de kinderen die de kleurplaat het mooist hebben ingekleurd een prijs. De kleurplaat stond in het teken van het thema van dit jaar, namelijk "Spaar de bomen".

Thema `Spaar de bomen'
Bomen moeten gespaard worden! Om ze tot in lengte van dagen te sparen en ze te beschermen, hebben we de jonge generatie, onze kinderen, nodig. Vooral zij moeten de waarde, het belang en de functie van bomen in hun directe leefomgeving inzien! Bomen zijn dus op zoek naar beschermers en dat worden in 2009 de kinderen van Nederland! Of de bomen nu net geplant zijn of dat het al oudere bomen zijn, dat maakt niet uit. Ze worden de Bomenwakers van de gemeente.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. A. Klarenbeek, voorlichtster van de afdeling Beheer Openbare Ruimte, tel. (073) 615 96 71.