Partij van de Arbeid

AOW: bijverdienen aantrekkelijker

18-03-2009 03:42

Het wordt voor 65-plussers in bijstand aantrekkelijker om geld bij te verdienen. Zij mogen namelijk een deel van hun extra inkomsten houden zonder dat dit meteen wordt gekort op hun aanvullende uitkering. Staatssecretaris Klijnsma heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer.

Het gaat om een bedrag van maximaal 184 euro per maand. De vrijlating voor 65-plussers kent geen maximumtermijn. Met dit voorstel hoopt de staatssecretaris dat doorwerken na de leeftijd van 65 financieel interessanter wordt. De beoogde invoerdatum is 1 juli 2009.

Eén loket
Ongeveer 215.000 65-plussers hebben een onvolledige AOW-uitkering als ze met pensioen gaan. Een deel van hen (ongeveer 33.000) heeft ook geen of weinig aanvullend pensioen en moet daarom naar de bijstand voor een aanvulling op het inkomen. Maar veel ouderen doen dat niet. Om dit tegen te gaan stelt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor om de Sociale VerzekeringsBank (SVB) voortaan ook de aanvullende uitkering te laten betalen. 65-plussers met een onvolledige AOW-uitkering die beneden het sociale minimum zitten, krijgen dan via één loket zowel hun AOW als de aanvulling uitbetaald.

PvdA Tweede-Kamerlid Hans Spekman is positief over de voorstellen van Klijnsma: 'Ik ben positief over het loket. We zorgen er zo voor dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. Ook de versoepeling van de bijverdienste regeling is goed. Veel AOWers met onvolledige AOW zien natuurlijk het liefst hun AOW volledig aangevuld. Dat kunnen we helaas niet. Wat we wel kunnen en nu ook doen is zorgen dat de mensen krijgen waar ze recht op hebben en dat het bijstandsregime voor hen niet opgaat.

Bron en meer info: ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid >