CDA

Koppejan: meer stadsstranden en drijvende zwembaden in de Nederlandse steden

CDA Tweede Kamerlid Ad Koppejan heeft bij een debat over zwemwaterkwaliteit, aandacht gevraagd voor meer mogelijkheden voor stedelingen om in de zomermaanden te kunnen zwemmen in rivieren en buitenwateren en te recreëren aan stadsstranden. Koppejan: âMensen die in de stad wonen hebben in de warme zomermaanden behoefte aan verpozing en verkoeling.

Ik wil de minister vragen of zij wil kijken of er niet meer drijvende bad- en zweminrichtingen aangelegd kunnen wordenâ.

Koppejan: âWe kenden in ons land in de jaren 20 van de vorige eeuw al gesloten badinrichtingen. En in Amsterdam en Rotterdam zie je het succes van de stadsstranden. We willen de minister verzoeken om in samenspraak met provincies, gemeenten, recreatieschappen en waterschappen de mogelijkheden te onderzoeken om meer zwemwateren in combinatie met stadsstranden open te stellen voor het publiekâ.

Het bieden van verkoeling voor stedelingen is niet alleen vanuit een recreatief oogpunt van belang. Uit een recent onderzoek van TNO blijkt dat het ontstaan van hitte-eilanden, één van de vier grootste klimaatproblemen voor steden vormt, met grote effecten op gezondheid en arbeidsproductiviteit. Stadsstranden kunnen hierbij een oplossing beiden. Daarom vraagt de CDA-er de minister om meer ambitie te tonen om deze problematiek ook daadwerkelijk aan te pakken. Koppejan: âEn wel door van een bedreiging een kans te maken; een kans op meer stadstranden waar grote aantallen stedelingen kunnen zonnen en baden. Het gaat de goede kant op met de Nederlandse waterkwaliteit. Als wij hier in Nederland de zalm weer kunnen laten terugkeren in onze rivieren, dan moet het toch mogelijk zijn om er ook weer mensen te laten rondzwemmenâ.


---