Gemeente Breda

College maakt randvoorwaarden herontwikkeling Klokkenberg Breda definitief

Harde garanties en concrete maatregelen voor de ontwikkeling van groen en water in het Markdal.

Op die punten heeft het college van burgemeester en wethouders van Breda de gemeentelijke randvoorwaarden voor de herbestemming van Landgoed De Klokkenberg aangescherpt. Ook stemt Breda in met de ontwikkelingsvisie van Vitalis Woon Zorg Groep, omdat die nu een oplossing biedt voor de vestiging van de Berkenhofschool. De provincie Noord-Brabant onderschrijft deze plannen.

De aangescherpte gemeentelijke randvoorwaarden op het gebied van natuur en water zijn het resultaat van gesprekken met de klankbordgroep Klokkenberg. Zo moet Vitalis ondermeer 1.450 meter bomenlaan herstellen en wordt in de zone langs de Mark zo'n 2 hectare moeras aangelegd. Ongeveer 17 hectare weiland wordt omgevormd naar natuurlijk, bloemrijk grasland. De definitieve gemeentelijke randvoorwaarden worden niet door alle partijen in de klankbordgroep gedragen. Zo blijven sommige partijen vinden dat de gemeente teveel bebouwing in de Boskamers toestaat.

Eind vorig jaar kon het college niet instemmen met de ontwikkelingsvisie van de Vitalis Woon Zorg Groep, omdat het vond dat de visie wat betreft de Berkenhofschool niet strookte met de gemeentelijke randvoorwaarden. Vitalis Woon Zorg Groep heeft zijn Ontwikkelingsvisie daarop afgestemd. Er is nu een oplossing voor nieuwbouw van de Berkenhofschool in het gebied de Boskamers. Het college gaat ermee akkoord dat de Berkenhofschool voor rekening en risico van Vitalis wordt verplaatst.

In de volgende planfase wordt de nieuwe locatie van de Berkenhofschool onderzocht. Dan wordt namelijk de ontwikkelingsvisie uitgewerkt naar een concreet stedenbouwkundig plan, landschapsplan en een beeldkwaliteitsplan. In dit proces blijft de klankbordgroep betrokken.

Daarna volgt de realisatie waarin de Gemeente en Vitalis Zorg Groep de procedure volgen om te komen tot herziening van het bestemmingsplan.

Herbestemming van Landgoed de Klokkenberg is aan de orde, omdat het complex De Klokkenberg zijn functie als medisch centrum heeft verloren na het vertrek van medisch centrum De Klokkenberg naar het Amphia Ziekenhuis.

Vitalis heeft het complex gekocht en wil op het Landgoed woningen met zorg voor ouderen vestigen. Deze nieuwe functie past niet in het huidige bestemmingsplan.

Het college legt de definitieve randvoorwaarden op 23 april ter kennisname voor aan de commissie Bouwen en Wonen.

Breda, 18 maart 2009

Te downloaden:

* 081031 W5246 PRES IN 20081031 MS-SP Ontwikkelingsvisie Vitalis.pdf
* 090216 Integrale gemeentelijke randvoorwaarden def (2).pdf