Politie Drenthe

Politie treft hennepplantage na M-melding aan

Barger-Oosterveld, 18-03-2009

Na een melding bij Meld Misdaad Anoniem trof de politie woensdagmorgen in de kelder van een cafe aan de Splitting in Barger-Oosterveld een hennepkwekerij aan. Daarbij werden de 38-jarige eigenaar en zijn 43-jarige broer uit Barger-Oosterveld aangehouden. De kwekerij, te bereiken via een luik in de keuken, bestond uit twee ruimtes. In totaal werden er 1079 planten aangetroffen. De
electriciteitsleverancier constateerde dat de stroom illegaal werd afgenomen, sloot deze af en nam de meterkast inbeslag. De planten en de voor de kwekerij benodigde apparatuur werden eveneens inbeslaggenomen en zullen vernietigd worden.

Meld Misdaad Anoniem (M.) ook in Drenthe belangrijke bron voor aanpakken misdaad

Mede dankzij anonieme meldingen via M. 0800-7000, werden in 2008 opvallende en grote zaken in Nederland opgelost. De politie rekende een vijftigtal overvallers in, ontmaskerde mensenhandelaren, loste een moordzaak, verkrachtingen, brandstichtingen, illegale tewerkstelling en valsheid in geschrifte op. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Stichting M.

Bij M. kwamen 76.600 telefoontjes binnen en dit leidde tot 13.700 meldingen. De partners van M. losten met de anonieme tips al 710 zaken op en hielden 1.100 verdachten aan. Het geld en de goederen die zij in beslag namen verdubbelde naar 1,7 miljoen ten opzichte van vorig jaar.

Op dit moment is van 30% van de bruikbare meldingen bekend welk resultaat de onderzoeken hebben opgeleverd. De overige meldingen zijn nog in onderzoek. Hoewel melders informatie geven over een breed palet aan onderwerpen, staan hennepteelt en harddrugs met stip bovenaan. De campagne Schijn bedriegt tegen mensenhandel bleek wederom succesvol: een kwart meer anonieme tips.

Drugs met stip op één in Nederland

M.-meldingen zijn een goede indicator om te zien waarover mensen zich zorgen maken. Informatie over drugsgerelateerde zaken wordt het meeste aangebracht. En met succes, want ook in 2008 konden er weer veel hennepplantages dankzij anonieme tipgevers worden opgerold. In het licht van de toegenomen relatie tussen drugs en georganiseerde misdaad een hele goede zaak.

M. is geen politie

Meld Misdaad Anoniem, kortweg M., is de meldlijn van de onafhankelijke Stichting M. Het is een veilig vangnet voor mensen die om welke reden dan ook niet met naam en toenaam durven melden. 0800-7000 (M.) is een gratis nummer om anoniem informatie door te geven over daders van crimineel gedrag, fraude of schendingen van integriteit. M. is geen politie.

M in Drenthe in 2008

meldingen top 5

1. Hennepkwekerij

57

2. Harddrugs


---

3. Illegaal vuurwerk

15

4. Opsporing personen verzocht

15

5. Gestolen goederen

14

Wilt u meer informatie over dit bericht of wilt u in contact komen met de dienstdoende voorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen met tel. 0592 - 45 1280. De voorlichter is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag tot 13.00 uur.