Openbaar Ministerie


* >Celstraffen tot ...

Celstraffen tot 12 jaar geëist tegen internationale drugs- en witwasorganisatie

18 maart 2009 - Landelijk Parket

Voor de rechtbank in Rotterdam heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag celstraffen geëist van 12 jaar tot 20 maanden tegen 8 mannen, die worden verdacht van deelname aan een internationale drugsorganisatie. Ze hielden zich vermoedelijk bezig met internationale handel in cocaïne en het witwassen van zeker 22 miljoen euro.

Het OM wil dat drie bedrijven van de 40-jarige hoofdverdachte een boete betalen van 350 duizend euro per bedrijf.

De vermoedelijke leider van de organisatie had meerdere bedrijven in Rotterdam, waaronder een doe-het-zelf-garage, een fruitbedrijf, een verwarmingsbedrijf, onroerend goed bedrijven en een handelsmaatschappij. Het vermoeden is dat al die bedrijven fungeerden als dekmantel voor de criminele activiteiten.

De hoofdverdachte hielt zich onder meer bezig met de aankoop van partijen verdovende middelen in Zuid-Amerika. Twee andere verdachten stelden het geld beschikbaar voor de aankoop van drugs. Zij financierden vermoedelijk ook een landgoed in Uruquay met een landingsbaan en een vliegtuig. Met het vliegtuig kon cocaïne gehaald worden vanuit Colombia. In Uruquay werd de cocaïne omgepakt in onder meer dozen met fruit om naar Europa gesmokkeld te worden.

De andere bedrijven van de hoofdverdachte werden gebruikt voor witwas activiteiten. Bij de garages werden nauwelijks auto's gerepareerd, maar het bedrijf had wel inkomsten. Er werd ook geld geïnvesteerd in vastgoed. Vijf medeverdachten waren allen in dienst bij die verschillende bedrijven. Zij ondertekenden huurcontracten, vervoerden grote hoeveelheden geld, droegen dat over of wisten de sporen uit.

Samenleving de dupe

Het OM vindt dat het georganiseerde karakter waaronder de activiteiten plaatsvonden, in negatieve zin ook meetelt bij de beoordeling van de feiten. "Door de nauwe samenwerking van de verdachten kon er lange tijd een facade van legale handel opgehouden worden". De officier vindt ook dat de samenleving de dupe is geworden omdat er geprobeerd is geen belastinggelden af te dragen.

Daarnaast heeft het tot ernstige schade in het economisch verkeer geleid: "Bedrijven die sjoemelen benadelen eerlijk werkende bedrijven". De officier ziet daarnaast het op de markt brengen van cocaïne als een ernstig feit: "Het gaat hier om lieden die gaan voor het grote geld, voor het eigen gewin en die zich totaal niet bekommeren om op het ontwrichtend effect dat cocaïne heeft".

Het OM eist ook dat het onroerend goed van de drie bedrijven van de hoofdverdachte verbeurd wordt verklaard. Het gaat om panden van enkele miljoenen euro's.