Milieudienst Rijnmond

Alle neuzen dezelfde kant op

18.03.2009 16:00
Kenniscentrum lucht, Bianca Milan, telefoon 010 246 80 00

De resultaten van de E-nose pilot zijn bemoedigend. Verder onderzoek met andere overheden, brancheverenigingen en kenniscentra is nodig om een fijnmazig netwerk te kunnen realiseren.

Resultaten E-nose pilot gepresenteerd

Op 17 maart zijn de resultaten van de E-nose (elektronische neus) pilot gepresenteerd tijdens een kick-off bij de DCMR Milieudienst Rijnmond. Ook is een toekomstvisie gegeven hoe de E-nose technologie ingezet moet worden in een fijnmazig netwerk als online luchtmonitoring.
Bij de presentatie waren aanwezig het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Politie Nederland, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen, Brandweer Rotterdam Rijnmond, Havendienst Rotterdam, VROM-crisismanagement, Brandweer Nederland, provincie Zuid-Holland, Universiteit van Amsterdam en Deltalinqs. Zij reageerden positief op de presentatie. Onderzocht wordt wie zal participeren in de volgende ontwikkelingsfase. E-nose heeft potentiële meerwaarde voor onderzoek naar geuroverlast, voor veiligheid en voor het luchtmeetnet.

E-nose

Tijdens de presentatie werd de E-nose gedemonstreerd.

Meer inzicht in verspreiding geuremissies

De e-nose metingen in 2008 hebben geleid tot meer inzicht in de verspreiding van (geur)emissies in het Rijnmondgebied. Geurklachten zijn te koppelen met de e-nose metingen en meteo-condities. In 2009 en komende jaren willen we de e-nose technologie verder ontwikkelen en meer ervaringen opdoen. Ook willen we de meerwaarde van e-noses uitzoeken voor de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR). Het uiteindelijke doel op langere termijn (circa twee jaar) is het opzetten van een fijnmazig meetnet van minimaal 300 neuzen in Rijnmond als geurcontrole-instrument (odour management tool). Dit instrument zal ook worden gebruikt voor de vernieuwing van de waarschuwings- en verkenningsdienst van de VRR. Hieronder vallen ook het gebruik van mobiele e-noses voor de uitrukdienst van de meldkamer van de DCMR en de meetploeg van de VVR.