Gemeente Smallingerland


* | 2009

* | Maart

* | Boomfeest in Pettebosk

Boomfeest in Pettebosk

Met 65 kinderen, twee burgemeesters, Syb van der Ploeg, een leuke opdrachtenroute en ... natuurlijk veel bomen.

Woensdag was het de landelijke boomfeestdag. Leerlingen uit de hoogste groepen van de basisscholen Great Haersmaskoalle en De Grûnslach uit Oudega en Master Frankeskoalle uit Eernewoude deden hieraan mee. In iedere provincie wordt jaarlijks één accentgemeente aangewezen; in Friesland waren dat nu twee gemeenten, Smallingerland en Tytsjerksteradiel. De bomen werden namelijk geplant in een gebied precies op de grens tussen beide gemeenten, het natuureducatiebos 'Pettebosk' aan de Koaidyk in Eernewoude.

boomfeest

De beide burgemeesters - de heren Gerrit Jan Polderman van Tytsjerksteradiel en Bert Middel van Smallingerland - openden 's morgens om 9 uur het boomfeest. Meteen daarna zong Syb van der Ploeg een paar liedjes, als laatste zong hij samen met de kinderen 'Het is tijd', het officiële boomfeestlied.

boomfeest

boomfeest

boomfeest

boomfeest
Dit optreden werd gevolgd door het planten van twee grote wilgen door de burgemeesters en vier kinderen. En toen was het de beurt aan alle kinderen om bomen te planten, geassisteerd door medewerkers van de 'groene' afdelingen van de beide gemeenten en het Fryske Gea. De twee gemeenten hebben er weer flink wat jonge bomen bijgekregen!

boomfeest

Het tweede deel van de morgen volgden de leerlingen een educatief programma, georganiseerd door de provinciale boomfeestdag commissie, in samenwerking met Staatsbosbeheer, de IFG en IVN. De kinderen waren heel gemotiveerd tijdens deze leuke opdrachtenroute rond It Lytse Mar.