GroenLinks

GroenLinks vraagt Bos bonusafspraken open te breken

Woensdag 18 maart 2009, 16:42u - Kees Vendrik

* banken

* kredietcrisis

GroenLinks vraagt Bos bonusafspraken open te breken Afspraken over bonussen aan bankiers mogen in uitzonderlijke situaties worden opengebroken. Dat schrijft hoogleraar Europees Arbeidsrecht Ferdinand Grapperhaus vandaag in de Volkskrant. Hij beroept zich daarbij op een uitspraak van de Hoge Raad. GroenLinks vraagt minister Bos om een reactie en wil dat hij bankdirecties en raden van commissarissen aanspoort om van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Vragen van de leden Vendrik en Sap (beiden GroenLinks) aan de Minister van Financiën over de mogelijkheid om in uitzonderlijke situaties afspraken over bonussen open te breken (ingezonden 18 maart 2009)


1.Bent u bekend met het artikel "geen bonussen zonder prestaties" van Ferdinand Grapperhaus?


2. Deelt u de mening van de heer Grapperhaus dat we ervoor moeten zorgen dat de mentaliteit terugkomt dat bonussen gekoppeld zijn aan prestaties en niet aan verworven rechten?


3.Bent u met de heer Grapperhaus van mening dat banken zich kunnen beroepen op het oordeel van de Hoge Raad dat afspraken met werknemers kunnen worden opengebroken als er sprake is van bijzondere omstandigheden en de werknemer daardoor niet onredelijk zwaar getroffen wordt?


4. Deelt u de mening dat in de huidige situatie sprake is van de in het artikel genoemde twee zwaarwegende bijzondere omstandigheden?


5. Deelt u de mening dat er door commissarissen daadkrachtiger kan worden opgetreden om de bonusproblematiek aan te pakken?


6. Hoe oordeelt u over het verschil van inzicht tussen u en President Obama over de mogelijkheid om bonussen terug te eisen?