GroenLinks

Donner moet kleine pensioenen garanderen

Woensdag 18 maart 2009, 16:54u - Jolande Sap

* duurzaamheid

* kredietcrisis

GroenLinks vindt dat minister Donner met zijn rigide opstelling inzake de dekkingsgraad van pensioenfondsen draagvlak verspeelt en een sociaal akkoord riskeert. Het grootste gelag dreigt te worden betaald door ouderen met een klein pensioen. GroenLinks eist voor hen een garantieregeling en dringt aan op een hoorzitting in de Kamer. Wij willen pensioenfondsen, deskundigen en sociale partners horen over een meer duurzame aanpak van deze kwestie. Als de minister faalt is de Kamer immers aan zet.

De pensioenen zijn ongekend hard getroffen door de kredietcrisis. Door de lage beurskoersen en de dalende rente zijn de buffers die pensioenfondsen moeten aanhouden om de toekomstige verplichtingen te dekken tot ver onder de normen gezakt die de toezichthouder vereist. De twee grootste pensioenfondsen ABP en PGGM hebben nu dekkingsgraden van 83 respectievelijk 85 procent. Pijnlijke maatregelen zoals niet indexeren, premieverhoging en soms ook korten op de pensioenen zijn onvermijdelijk om de dekkingsgraad weer op de vereiste 105% te brengen. GroenLinks vindt dat alleen acceptabel als de pijn eerlijk gedeeld wordt.

GroenLinks wil dat de gepensioneerden met kleine pensioenen (tot 15.000 euro) beschermd worden door een garantieregeling zoals die er ook is voor spaarrekeningen. Waarom wel spaarders redden die vrijwillig hun geld stallen, en mensen die verplicht moeten deelnemen aan een pensioenfonds in de kou laten staan? Het zogenaamde afstempelen, het korten op pensioenrechten, is volgens GroenLinks bij lagere pensioenen onacceptabel.

GroenLinks Kamerlid Jolande Sap wil bovendien dat Donner zijn belofte om fondsen meer tijd te geven voor herstel waarmaakt. Sap: "de verruiming van 3 tot 5 jaar die Donner biedt, is een wassen neus. Hij verbindt daar de voorwaarde aan dat al eind dit jaar getoetst wordt of het herstelplan op schema ligt, terwijl normaal gesproken pas na drie jaar wordt gekeken. Omdat de dekkingsgraden van veel fondsen dit jaar nog verder dalen, worden ze zo langs een achterdeur alsnog gedwongen om volgend jaar al een groot deel van de pijn te nemen. Donners positie is niet alleen sociaal onrechtvaardig maar ook economisch onverstandig. Hij dwingt de pensioensector om middenin de crisis te gaan afstempelen en dat is onwenselijk procyclisch beleid."

GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat de pensioenaanpak van Donner geen deel uitmaakt van het bredere crisispakket waar het kabinet mee gaat komen. Door zijn rigide en solistische aanpak verspeelt Donner draagvlak bij de sociale partners en de pensioensector. GroenLinks vindt maatschappelijk draagvlak gezien de ernst van deze crisis essentieel. Wij zullen er daarom in de Kamer op aandringen een hoorzitting te organiseren, waarbij de pensioenfondsen, deskundigen en sociale partners aan het woord komen over een meer duurzaam en toekomstgericht pensioenbeleid.

Jolande Sap