Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---

De toekomst van Zuidoost: wat hebben we nodig?

18 maart 2009
Het gaat goed met stadsdeel Zuidoost. In ruimtelijk opzicht is dat duidelijk te merken. Het succes van de vernieuwing van de Bijlmermeer is zichtbaar in de woonomgeving, maar ook in de waardering van bewoners voor hun stadsdeel. Bewoners van Zuidoost zijn steeds vaker tevreden over hun woning en buurt en binden zich meer en meer aan het stadsdeel. Wat heeft Zuidoost nodig om voorbereid te zijn op de toekomst?

In 2005 werd de Structuurvisie Zuidoost 2020 vastgesteld. Uit die Structuurvisie kwamen vervolgonderzoeken voort, die nu door het dagelijks bestuur van Zuidoost vrijgegeven zijn voor inspraak: concept Woonvisie 2020, concept programma Groen& Blauw 2030 en concept verkenning woningbouwlocaties. De toekomst van Zuidoost krijgt weer scherpere contouren.

"Er is lang gepraat, geschreven, gerekend en getekend aan de conceptnota's die vrijgegeven zijn voor inspraak" zegt Els Verdonk, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling, "en ik ben blij met de resultaten. Ze vormen een goede basis voor een stevige discussie met bewoners en alle anderen die betrokken zijn of belang hebben bij de toekomst van Zuidoost. We hebben veel gepraat met bewoners op allerlei bijeenkomsten en dat waren goeie gesprekken al waren we het vaak niet eens met elkaar. Ik hoop voor- en tegenstanders op de inloop- en inspraakbijeenkomsten te ontmoeten".

Concept Woonvisie 2020
Woonkansen voor iedereen! De concept woonvisie 2020 schetst wat Zuidoost de komende jaren gaat doen om die kansen voor iedereen ook waar te maken.

Concept Verkenning woningbouwlocatie
Zuidoost draagt bij aan de woningbouwopgave van Amsterdam. Er zijn zeven mogelijke bouwlocaties onderzocht. In de conceptverkenning staat hoe die locaties ingevuld kunnen worden.

Studie Over Dreven
Er is onderzoek gedaan naar het nut en de noodzaak van de halfhoge dreven in Zuidoost. De studie geeft een beeld van de mogelijkheden om dreven aan te passen aan de gewenste ontwikkelingen in een buurt. Deze studie wordt vanwege de samenhang met de conceptnota's ter informatie aangeboden.

Concept programma Groen&Blauw 2030
Een kwestie van dromen, durven en doen! Meer mensen moeten van het groen in Zuidoost gebruik kunnen maken en we moeten werken aan een duurzaam watersysteem. Hoe Zuidoost dat gaat aanpakken staat in het concept programma Groen&Blauw.

Emile Jaensch, portefeuillehouder Beheer en Milieu is nauw betrokken bij het opstellen van het concept programma: "de overkluizing van de Gaasperdammerweg dwingt ons na te denken over de invulling van nieuwe openbare ruimte. Het is nogal wat: het gaat hier over een gebied van ongeveer 30 voetbalvelden groot. Naast de mogelijkheid om een uitstekende verbinding tussen Bijlmerpark en Gaasperplas te maken, biedt dit mogelijkheden voor nieuwe plekken voor recreatie, om te sporten en elkaar te ontmoeten.

Inspraak
Van 10 maart tot en met 21 april 2009 liggen de conceptnota's Woonvisie 2020, programma Groen&Blauw en verkenning woningbouwlocaties op diverse locaties ter inzage.
De conceptnota's zullen met de nota van Inspraak waarschijnlijk in juni 2009 aan de stadsdeelraad worden aangeboden ter besluitvorming.
---