Gemeente Dantumadeel


Gemeente Dantumadiel
Hynsteblom 4
9104 BR Damwâld
Postbus 22
9104 ZG Damwâld

telefoon: (0511) 426161
melddesk: (0511) 426270
fax: (0511) 423139
email: post@dantumadiel.eu

Dantumadiel en Dongeradeel doen proef met klachtenmeldpunt Wmo

Het idee hiervoor komt van het Wmo Burgerplatform van beide gemeenten.

Het meldpunt wordt ondergebracht bij Zorgbelang Fryslân. Deze onafhankelijke organisatie behartigt de belangen van patiënten en andere zorgvragers. Zorgbelang Fryslân beschikt op dit moment al over een meldpunt voor ervaringen en klachten op het gebied van gezondheidszorg. Met het instellen van het meldpunt voor Wmo wordt deze dienstverlening verder uitgebreid.

Gemeenten bieden op basis van de Wmo ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn en aangepast wonen. Dit gebeurt op diverse manieren, bijvoorbeeld via welzijnsdiensten, het Wmo Loket en het maatschappelijk werk. Ook woningaanpassingen, taxivervoer en huishoudelijke hulp zijn voorzieningen die op grond van de Wmo worden verleend.

Inwoners van Dantumadiel en Dongeradeel kunnen vanaf 1 april telefonisch contact opnemen met Zorgbelang Fryslân op nummer (058) 213 71 38 als zij ontevreden zijn over de ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn en aangepast wonen. Het gaat dan niet alleen om ervaringen met het beleid of de dienstverlening van gemeenten, maar ook om problemen met aanbieders en leveranciers. De organisatie biedt deze mensen een luisterend oor en voorziet hen van informatie en advies. Ook adviseert Zorgbelang Fryslân de gemeenten over mogelijke verbeteringen op het gebied van de Wmo.

De gemeenten doen een jaar lang een proef met het meldpunt Wmo. Zij verwachten dat het bijdraagt aan het optimaliseren van de dienstverlening. Na een jaar wordt bekeken of het meldpunt inderdaad aan die verwachting voldoet.