Gemeente Dantumadeel


Gemeente Dantumadiel
Hynsteblom 4
9104 BR Damwâld
Postbus 22
9104 ZG Damwâld

telefoon: (0511) 426161
melddesk: (0511) 426270
fax: (0511) 423139
email: post@dantumadiel.eu

Vrom inspecteur stelt Dantumadiel in het gelijk

Dat concludeert de Inspecteur Vrom in Noord Nederland. De inspecteur ontving van een inwoner van de gemeente een brief met begeleidende informatie over de grondexploitatie van projecten in Dantumadiel.

Deze inwoner schreef dat hij er tegenaan liep dat in de exploitatieopzetten bedragen worden opgevoerd welke niet terug te leiden zijn tot de werkelijke kosten, waarbij als voorbeelden het plan `'De Lange Reed'' te Zwaagwesteinde, de projecten ''Jagerswei'' te Broeksterwâld en `'Meerakkerpad'' te Wâlterswâld en `'Zwaagwesteinde-oost'' werden aangehaald.

De centrale vraag die de inspecteur te beantwoorden kreeg was of de gemeente op onjuiste wijze kosten toerekent aan de diverse plannen.

Van de antwoordbrief en het onderzoeksrapport aan deze inwoner heeft de gemeente van de Vrom-inspecteur een afschrift ontvangen.

De slotconclusie van de inspecteur is dat er voor hem geen reden is om in deze zaak te interveniëren, omdat de gemeente niet in strijd met de wet - met name de Wet op de Ruimtelijke Ordening - heeft gehandeld.

De inspecteur heeft vastgesteld dat bij alle door de inwoner aangedragen plannen de gemeente eigenaar is van de grond en dat de gemeente een grote mate van vrijheid toekomt bij de toerekening van de kosten, de opzet en afwikkeling van de exploitatie van zo'n gebied.

Hij bekrachtigt de conclusie in het eerder door Confidens uitgebrachte onderzoeksrapport, namelijk dat de gemeente bij géén van de onderdelen van de exploitatie juridisch onjuist heeft gehandeld.

De inspecteur rondt zijn conclusie af met de vaststelling dat de gemeenteraad van Dantumadiel niet onjuist heeft gehandeld, omdat het uiteindelijk de gemeenteraad is die bepaalt welke kosten toegerekend worden en wat de verkoopprijs van de grond zal zijn.

Het college van burgemeester en wethouders heeft met instemming kennisgenomen van de rapportgage van de Vrom-inspecteur.