Gemeente Lisse

Onderzoeken samenvoeging en samenwerking afgerond

Gemeentehuis Lisse

Adviesbureau Ernst & Young heeft twee rapporten opgesteld over de fusie van Hillegom en Lisse en de samenwerking tussen Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. De gemeenteraden zullen zich hier nu over buigen.

Samenvoeging

Hillegom en Lisse hebben Ernst & Young gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheid en de voor- en nadelen van een fusie van hun gemeenten met andere gemeenten in de regio. Hierbij heeft het adviesbureau gekeken naar meerdere varianten van een eventuele herindeling. Het rapport "Samenvoeging Hillegom, Lisse en ..." schetst de mogelijkheden voor een herindeling in de Bollenstreek op een schaal die past bij de ambities van de gemeenten om een krachtige speler te worden in de regio, in de provincie en richting de rijksoverheid. Er is gekeken naar de combinatie: Hillegom-Lisse; Hillegom-Lisse-Noordwijkerhout; Hillegom-Lisse-Noordwijkerhout-Noordwijk-Teylingen.

Een bredere fusie tussen Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk en Teylingen biedt volgens Ernst & Young de meeste voordelen. Met name zou de bestuurlijke positie in de regio veranderen van volgend naar leidend. Ernst & Young adviseert een uitwerking in twee fasen: in fase
1 werken de gemeenten intensief samen op bestuurlijk en ambtelijk gebied. In fase 2 komt het tot een definitieve fusie.

De conclusies en aanbevelingen van Ernst & Young leest u in het rapport "Samenvoeging Hillegom, Lisse en ...".

Samenwerking

De gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout hebben Ernst & Young gevraagd naar een analyse van de samenwerking, voorstellen voor een verbetering van deze samenwerking en de vorm waarin dit het beste kan. Daarnaast wilden de drie gemeenten kijken naar de mogelijkheden om de gemeenten Noordwijk en Teylingen te betrekken bij het onderzoek naar een verdergaande niet-vrijblijvende samenwerking.

Ernst & Young geeft aan dat de grootste winst behaald kan worden als ook Noordwijk en Teylingen betrokken worden bij de samenwerking. Als organisatievorm adviseert het bureau het SETA-model (Samen en toch apart). Hierbij blijven de gemeenten zelfstandig bestaan, maar wordt het grootste deel van de ambtenaren ondergebracht in een facilitair bedrijf. In theorie betekent dit dat de ambtenaren de verschillende gemeenten ondersteunen bij beleid en uitvoering.

De conclusies en aanbevelingen van Ernst & Young over samenwerking leest u in het rapport "Samenwerking Hillegom-Lisse-Noordwijkerhout".

Vervolg

De drie gemeentenraden willen voor het zomerreces een besluit nemen over de weg die ingeslagen gaat worden. Voor die tijd bespreken de drie colleges de rapporten in hun vergadering van 31 maart 2009. Vervolgens vindt er op 14 april een bespreking met de colleges van Noordwijk en Teylingen plaats.
Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van de drie gemeenteraden geeft Ernst & Young een technische toelichting. Deze openbare bijeenkomst is op 24 maart 2009 in NH Leeuwenhorst te Noordwijkerhout, aanvang 19.30 uur. De ondernemingsraden wordt gevraagd begin mei advies uit te brengen.

Meer informatie over de samenwerking tussen Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout vindt u op de website Samenwerking Bollengemeenten.