VVD


18-3-2009

VVD wil onmiddellijke invoering van verplichte rijvaardigheidslessen agenten

VVD-Tweede Kamerlid Laetitia Griffith heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd de rijvaardigheidslessen voor politieagenten met onmiddellijke ingang gefaseerd verplicht te stellen.

Reden hiervoor zijn recente cijfers over het grote aantal ongevallen waarbij politieauto's betrokken zijn.

Griffith begrijpt niet waarom het tot 1 januari 2010 moet duren voordat de minister door middel van een aanwijzing de rijvaardigheidstrainingen verplicht stelt. Ook is volstrekt onduidelijk welke concrete maatregelen zijn genomen om de deelname aan de rijvaardigheidstrainingen te vergroten.

De VVD vindt de cijfers over het aantal gewonde en dodelijke slachtoffers onder burgers en politieagenten als gevolg van ongelukken met politieauto's zeer zorgwekkend. Uit de cijfers van 2007 blijkt, dat van de 13.000 politievoertuigen er 9.556 waren met schade ten gevolgen van een aanrijding, uiteenlopend van blikschade tot ongelukken met een dodelijk afloop.

Laetitia Griffith: "Een half jaar geleden heeft de VVD de minister al gevraagd maatregelen te nemen om de rijvaardigheid van politieagenten te vergroten en te verbeteren. Agenten zijn veel op de weg en komen vaak in situaties terecht waarbij het risico op een ongeval groot is. Een goede rijvaardigheid is onontbeerlijk voor de eigen veiligheid van de politieagent en die van andere weggebruikers".