Gemeente Venray


18 maart 2009

Versterking cultuureducatie door Cultuurpunt

Om te kunnen blijven voldoen aan de vraag op gebied van cultuureducatie en het borgen van de kwaliteit daarvan heeft Kunstencentrum Jerusalem een subsidie aangevraagd voor de bemensing van zijn Bureau Onderwijs en Projecten. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Venray hebben daarvoor in 2009 een incidentele subsidie van 41.511 euro toegekend.

In de nota `De Kunst van Cultuurbeleid' heeft de gemeente Venray vastgelegd dat zij meer vraaggericht wil gaan werken op het gebied van cultuureducatie. Hierdoor kan zij meer maatwerk leveren. Het Kunstencentrum Jerusalem heeft hierop enthousiast gereageerd door het Bureau Onderwijs en Projecten te professionaliseren en het Cultuurpunt uit te breiden. Het kan dit echter niet meer volledig uit eigen middelen financieren.

Vraaggericht

Vraaggericht werken houdt in dat de scholen aangeven waar zij behoefte aan hebben en dat de culturele instellingen hier activiteiten voor ontwikkelen, in plaats van dat instellingen een activiteit hebben ontwikkeld en deze proberen te `verkopen' aan het onderwijs. Odapark, Schouwburg Venray, Museum Freulekeshuus en BiblioNu hebben hun aanbod inmiddels ook gebundeld in het Cultuurpunt. Zij scharen zich achter het plan van het Bureau Onderwijs en Projecten en de daarbij horende uitbreiding van het Cultuurpunt. Ook de Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV) staat achter het plan.

Buitenschoolse activiteiten

Het SPOV heeft reeds alle scholen de verplichting opgelegd cultuureducatieve projecten bij het Kunstencentrum af te nemen, zodat de dekkingsgraad 100 procent is. Verder gaat het Bureau Onderwijs en Projecten zich toeleggen op buitenschoolse activiteiten. Dit is een uitbreiding van het bestaande aanbod. Het Kunstencentrum ziet hierin kansen om haar positie te verstevigen door een grotere afname te realiseren.

Stevig fundament

Doordat het Kunstencentrum zich richt op basisonderwijs, voortgezet onderwijs én buitenschoolse opvang zorgt zij voor een doorlopende leerlijn die landelijk, provinciaal en gemeentelijk gewenst is. De gemeente Venray is zeer verheugd dat zoveel partijen zich achter het plan hebben geschaard. Hiermee is een stevig fundament gelegd voor cultuureducatie en de culturele loopbaan van Venrayse jongeren.