Gemeente Leeuwarderadeel


Kunstgrasveld en privatisering van De Stipe een stap dichterbij

18-03-2009 16:06

Na enkele maanden van intensieve onderhandelingen hebben de besturen van v.v. CSL en v.v. Stiens op 16 maart jl. een overeenkomst gesloten met de gemeente, waarmee de aanleg van een kunstgrasveld in 2009 en de privatisering van De Stipe een stap dichterbij zijn gekomen.

Vorig jaar hebben beide voetbalverenigingen een rapport aangeboden aan de gemeente waarin wordt gepleit voor een verbetering van de accommodatie. De gemeenteraad heeft naar aanleiding hiervan EUR 500.000 in haar begroting opgenomen voor de aanleg van één kunstgrasveld in 2010.
In november jl. heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin is vastgelegd dat het kunstgrasveld al in 2009 kan worden aangelegd, waarbij de realisatie hiervan betrokken moet worden bij de onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst over de status en beheer van De Stipe. Concreet betekent dit laatste het volledig in eigen beheer en onderhoud nemen van De Stipe. Het onderhoud en beheer van de binnenkant van het gebouw ligt al bij de verenigingen.

Met de verenigingen is nu afgesproken dat zij bereid zijn tot overname van De Stipe per 1 januari 2010. De gemeente voert in 2009 nog het achterstallige en reguliere onderhoud uit, waaronder het volledige buitenschilderwerk. Met het in eigen beheer nemen van De Stipe nemen de verenigingen ook de risico's, onderhoud en bijkomende kosten over. Daar staat tegenover dat de verenigingen een bestaande lening bij de gemeente wordt kwijtgescholden en een afkoopsom meekrijgen.

Met de overeenkomst is tevens afgesproken dat - na akkoord van de ledenvergaderingen van de verenigingen en goedkeuring door de raad - de gemeente start met de aanleg van het kunstgrasveld, zodat naar verwachting vanaf de start van het seizoen 2009 - 2010 erop gevoetbald kan worden. Jaarlijks zullen de verenigingen een bijdrage voor het kunstgrasveld geven. De verenigingen hebben inspraak in het type kunstgrasaccommodatie dat zal worden aangelegd op het huidige A-veld, waarbij het huidige trainingsveld een wetra-veld (wedstrijd- en trainingsveld) wordt.

Met bovengenoemde overeenkomst zijn belangrijke stappen gezet in het verder optimaliseren van de accommodatie van beide voetbalverenigingen.

Genoemde (extra) ledenvergadering zal op korte termijn belegd worden en na instemming zal het voorstel in april aan de gemeenteraad ter besluitvorming worden voorgelegd.

---