ChristenUnie


Wetenschappelijk Instituut

Nijhoff: Wakker Nederland Slapend Nederland

woensdag 18 maart 2009 18:16 Van polarisatie zal beslist geen sprake zijn. Aldus de heer Wilders in het interview dat hij exclusief gaf bij Wakker Nederland aan de vooravond van de verkiezingen. De Telegraaf mocht als krant van orde, vrijwel onafgebroken verschenen sinds de Tweede Wereldoorlog, eveneens exclusief dit interview afdrukken op de dag van de verkiezingen. Hieronder een terugblik op de aanloop van de afgelopen verkiezingen.

Vrede, daar draaide het interview om. De vrede van Wilders, die zal het land verlichten. De vrede die het waard is om met wapens en bloed verdedigd te worden tegen ondermijnende krachten in binnen- en buitenland. Immers, het nationaal-liberalisme zal zegevieren, en wie zal de zegeningen daarvan dan nog miskennen?

Aansluitend aan het bewuste interview begaf de heer Wilders zich naar Pauw & Witteman. Lang had hij hun uitnodigingen afgeslagen. Halsreikend had Neerlands bloed dan ook naar dit debat uitgekeken. Voorwaarde van de heer Wilders was wel dat hij aan tafel de enige gast zou zijn, afgezien van zijn beoogd minister voor het nieuw te vormen departement van Religieuze Zaken (ReZa), de heer Ellian. Een groot deel van het publiek bestond uit WildersWaakJeugd, de jongerenorganisatie van de PVV, net als hun leider herkenbaar aan de haardracht - zij het in hun geval het ontbreken daarvan. Zodoende bleven de vragen van de meestal toch linksig-kritische P&W zeer hanteerbaar voor de veelal flegmatiek reagerende Wilders.

Alleen bij de vraag of hij blij was met het onafhankelijke duo Telegraaf en Wakker Nederland als propagandamachine van de PVV kreeg of suggereerde de heer Wilders een woedeaanval. `Bij Rouvoet vraag je toch ook niet of hij blij is met de EO en het vrouwenblad Eva als propagandamachine?! Wil je mij soms ook al demoniseren? Moet ik als voorvechter van de vrijheid van meningsuiting bladen of omroepen verbieden soms?'. Afgezien van de door Wilders geijkte betiteling van de Koran als Mohammed's Mein Kampf waarvan verspreiding verboden dient te zijn, waarschuwt overigens niet alleen hij zelf tegen vergelijkingen met de jaren '30. Ook andere politici achten deze vergelijkingen niet raadzaam - vooral niet in de huidige crisistijd.

Enige dreigende blikken uit het publiek waren overigens voldoende om P&W weer terug te brengen naar zakelijke vragen. Bijvoorbeeld hoe Wilders als beoogd minister-president zou omgaan met de gecombineerde dreiging van Iran en Rusland. (Wilders: 'Iran: boycot; Putin: stevige kerel - ontmoet ik graag aan de onderhandelingstafel.') Wat het binnenlandse beleid betreft verwees de heer Wilders naar zijn oproep aan de WildersWaakJeugd, een paar maanden terug, om met hun mobiele telefoons opnamen te maken van moskeebezoekers. De meest herkenbare beelden verschijnen op de website van Wakker Nederland, in het kadertje Opsporing verzocht / uitzetting geboden. De Metro selecteert voor elke oplage dan weer een `kop' voor de rubriek Ondermensen. En via GeenStijl.nl wordt de zaak, zo mogelijk met adresgegevens, dan verder wel afgehandeld.

Op de vraag van Pauw of boze moslims deze jongeren niet bedreigden, volstond de heer Wilders met een verwijzing naar de BurgerWachten - herkenbaar aan hun oranje armlint. Waar deze vrijwilligers opduiken, meestal in groepjes van vier, vijf mannen, weet elke medelander immers hoe hij zich dient te gedragen. Het waren dan ook volgens niet officieel bevestigde geruchten deze BurgerWachten die in de nacht tussen dit dubbele mediaoptreden van de heer Wilders en de voor hem zo succesvolle verkiezingen bij winkels met Turkse of andere exotische namen zoals Birlik ruiten ingooiden. Zolang de eigenaren van deze winkels met reparaties bezig zijn, konden ze de verkiezingsdag immers niet verstoren, aldus een stenengooier die anoniem wil blijven. Hoewel de heer Wilders openlijk afstand nam van deze nachtelijke akties, zal zijn monsterzege door zijn aanhang nog dagenlang gevierd worden, en ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als de Kristalzege.

Tot zover deze terugblik op de aanloop naar deze verkiezingsdag. Over de gevolgen van de verkiezingsuitslag zelf zal nog uitgebreid berichtgeving en commentaar volgen.

Een sirene!

Pfff, de wekker. Meestal is mijn vrouw al voor de wekker wakker. `Wat lig je te zweten?' `Een nachtmerrie, geloof ik'. Ik vertel iets. Zij: `Wat een complotdenken, zeg! Wilders is wel een vent die het werkelijke gevaar durft te benoemen. Joden zijn juist blij met hem. Kun je niet beter serieus onderzoeken welk percentage moslims niet deugt? Dat Nederland bewust is binnengekomen om hier een meerderheid te krijgen? En dan? Daar ben ik banger voor!'

Ik staar naar het plafond. Wat een botsing van angsten. Het Westen leverde Hitler, Stalin en Pinochet. In de hartlanden van de islam doken Khomeini, Saddam en Osama op (alledrie na uitgebreide nogal westerse vorming overigens).

Als Wilders nu ophoudt de Koran met Mein Kampf te vergelijken, dan wordt hij eenduidiger in zijn visie op uitingsvrijheid, voorkomt hij dat mensen spontaan aan Hitler en onzuivere rassen denken, en krijg ik wellicht minder nachtmerries. Als moslims ... - tja, wie van hen is een goed aanspreekpunt?

Ze zou wel eens gelijk kunnen hebben. Met dat onderzoeken. Welk percentage moslims deugt niet? Wat is `niet deugen'? En hoeveel invloed hebben die in moskeeën, scholen - of via de Islamitische Universiteit in Rotterdam? En welk percentage `rechtse', daadkrachtige of populistische politci ontwikkelt zich doorgaans in dictatoriale richting? Het Berlusconi-effect, zeg maar?

O ja, de wekker was gegaan. Werk aan de winkel.