Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA schiet windmolenparken te hulp (18/03/09)

N-VA-Kamerlid Flor Van Noppen heeft een wetsvoorstel klaar om meer geld uit het Synatom-fonds beschikbaar te stellen voor investeringen in hernieuwbare energie, zoals de windmolenparken voor de kust.

Door de financiële crisis is het voor grote vernieuwende projecten zeer moeilijk geworden om banken te overtuigen om met grote sommen over de brug te komen, zegt Van Noppen. Hierdoor dreigen we inzake hernieuwbare energie een achterstand op te lopen die we nog moeilijk zullen kunnen inhalen. Meer investeringsmiddelen ter beschikking stellen uit het Synatom-fonds kan hiervoor een uitweg bieden, aldus Van Noppen.

De Synatom-piste werd onlangs gesuggereerd door de sector zelf, bij monde van C-Power-topman Filip Martens. In het Synatom-fonds zit immers 5 miljard euro, dat door de producenten van kernenergie werd verzameld om de toekomstige sanering van nucleaire sites te financieren. Om dit geld niet onbenut in het fonds te laten, is er een regeling voorzien waarbij de nucleaire sector zelf tot 75% van dit bedrag kan uitlenen voor investeringen. Voor niet-nucleaire investeringen is slechts 2,5% van dit fonds beschikbaar, wat neerkomt op 150 miljoen. Veel te weinig om echt het verschil te maken, zegt Flor Van Noppen. Met zijn wetsvoorstel wil de N-VAer het aandeel voor andere investeringen optrekken tot 23% en hiervan twee derden reserveren voor investeringen in hernieuwbare energie.

Ons energiebeleid blinkt uit in een absoluut gebrek aan visie, stelt Van Noppen. Het is geen toeval dat de prijzen de laatste jaren sterk zijn gestegen, maar de federale overheid komt niet verder dan een energiecheque hier en een stookoliefonds daar. Als de regering laat betijen, is het aan het parlement om de handen uit de mouwen te steken.

Eigenlijk zou het volledige energiebeleid beter worden overgeheveld naar Vlaanderen, zegt Van Noppen. Daar is wél de ambitie om een volwaardig energiebeleid te voeren. Ons voorstel voor een grote Vlaamse onderneming voor hernieuwbare energie Vl.Energie kan daar het sluitstuk van zijn.

Auteur:
Flor Van Noppen
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be