Productschap Diervoeder

18/03/2009

GMP+ Bijlage 10 gewijzigd

Bestemd voor: GMP+ -gecertificeerde diervoederbedrijven en certificatie-instellingen

Onlangs heeft het Centraal College van Deskundigen Diervoedersector haar goedkeuring gegeven aan een aantal voorstellen voor wijziging van GMP+ Bijlage 10 Minimumvoorwaarden Inkoop.

Het College heeft besloten de GMP+ Bijlage 10, waarin nadere voorwaarden staan voor inkoop, te wijzigen. Het gaat concreet om de volgende wijzigingen:

* Ovocom heeft vorig jaar haar GMP-schema drastisch herzien. Onder meer zijn alle documenten opnieuw gecodeerd. De correcte coderingen zijn nu opgenomen.

* Onlangs is de uitwisselbaarheid met AIC officieel tot stand gekomen. De relevante standaarden en certificaten zijn opgenomen in de lijst. Enkele bijzondere voorwaarden staan in appendix 8 van GMP+ Bijlage 10.

* De voorwaarden die gelden als een GMP+-deelnemer gebruik wil maken van een ISO17025-geaccrediteerd laboratorium zijn aangepast. Het belangrijkste is om vast te stellen dat het laboratorium ISO17025-geaccrediteerd is voor de analyse in de matrix Diervoeders.

* In 2008 is een evaluatie uitgevoerd van de voorwaarden die gelden als het zgn. granenprotocol (appendix 4 uit GMP+ Bijlage 10) wordt toegepast. De resultaten van deze evaluatie zijn verwerkt. Tevens is de aankoop van interventiegraan geïntegreerd in het granenprotocol. Appendix 5 komt hiermee te vervallen.
* Het zgn. palmolieprotocol, dat tot nu toe gold voor de aankoop van ruwe, onbewerkte palmolie (CPO), mag ook gebruikt worden voor de aankoop van bewerkte palm(pit)vetten en -oliën (bijvoorbeeld geraffineerd of gefractioneerde vetten/oliën). Het geldt niet voor de aankoop van restproducten zoals bijv.
palmolievetzuren/-destillaten.

* De voorwaarden, die gelden als een GMP+-bedrijf zijn diervoeders opslaat op een niet-gecertificeerde opslaglocatie, zijn verplaatst van de GMP+-standaarden naar deze nieuwe versie van GMP+ Bijlage 10. Binnenkort worden ze uit de relevante standaarden geschrapt.

De gewijzigde bijlage is per direct van kracht. Als ontwikkelingen daartoe aanleiding geven zal de bijlage opnieuw worden aangepast.