Ingezonden persbericht


Bronckhorst Accentgemeente Gelderland 2009

Klimaatbosjes en Boomfeestdag 18 maart extra feestelijk

Bronckhorst is uitgeroepen tot 'Accentgemeente 2009' van de provincie Gelderland door de Provinciale Commissie Boomfeestdag. Per provincie wordt door deze Commissie de gemeente uitgekozen waarin de provinciale viering van de Boomfeestdag wordt gevierd. Boomfeestdag, dit jaar op 18 maart, zal in Bronckhorst op de locatie van het nieuwe gemeentehuis in Hengelo gevierd worden.

Spaar de Bomen
Het thema van deze 53ste Boomfeestdag is: "Spaar de Bomen". Het thema is gekozen om aandacht te vragen voor bomen in steden en dorpen. Bomen hebben het niet altijd makkelijk in bebouwd gebied. Wij zijn vaak al blij als een boom in een stedelijke omgeving 30 jaar wordt, terwijl deze eigenlijk veel ouder kan worden. Bomen hebben dus bescherming nodig. Ofwel, ze moeten gespaard worden! Zeker in stad of dorp. Het blijkt namelijk maar al te vaak dat het makkelijker is om een boom te kappen dan een lantarenpaal te verplaatsen.

Sterlocatie
De gemeente Bronckhorst is erg blij met de verkiezing tot Accentgemeente van de provincie Gelderland, aangezien op 18 maart ook de actie 'Klimaatbosjes voor de toekomst' wordt uitgevoerd. Bronckhorst is 'sterlocatie' van dit project. Dit houdt in dat de gemeente in alle 43 kernen en buurtschappen een klimaatbosje mag planten. Reden voor Bronckhorst om Boomfeestdag extra feestelijk te vieren. Een comité is inmiddels gestart met de voorbereidingen.

Boomfeestdag
Sinds 1957 wordt in Nederland jaarlijks een Nationale Boomfeestdag gevierd. Ruim 100.000 kinderen van basisscholen planten op deze dag een boom. Bomen zorgen voor een schone lucht en een goed leefklimaat, denk maar eens aan klimbomen voor de kinderen. Kinderen zijn de volwassenen van morgen en als zij het belang van bomen in de natuur inzien, gaan zij zich later ook inzetten voor een groene, leefbare wereld.

Klimaatbosjes
Klimaatbosjes bestaan uit minimaal drie walnotenbomen geplant in de kenmerkende driehoeksvorm. Deze driehoek symboliseert het gevaar van de klimaatverandering. Ook staan deze bosjes symbool voor de grote compensatiebossen. Het project 'Klimaatbosjes voor de toekomst' is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en DE LANDSCHAPPEN en roept iedereen op een bijdrage te leveren aan het verlagen van de CO2 uitstoot en daardoor het klimaatprobleem te verkleinen. Het is onderdeel van de landelijke klimaatcampagne HIER en wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij. Onderdeel van klimaatbosjes is de actie '43 dorpskernen puzzelen voor het klimaat' in Bronckhorst. Deze actie wordt uitgevoerd in samenwerking Landschapsbeheer Gelderland.