Gemeente Berkelland


Persbericht
18 maart 2009

Berkelland krijgt professioneel ouderenadviseur
In het kader van project 'Ouderen voor ouderen'

In Berkelland komt een beroepsmatige ouderenadviseur. Deze werkt samen met de vrijwillige ouderenadviseurs die er nu al zijn en komt in dienst van welzijnsorganisatie Betula. Wethouder Jan Zappeij die de Wet maatschappelijke ondersteuning in zijn portefeuille heeft in een korte toelichting: "Het gaat in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vooral om het 'meedoen in de maatschappij'. Voor ouderen is het daarom goed om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Maar op een gegeven moment kan de oudere thuiswonende wel een helpende hand gebruiken. Vandaar het in dienst nemen van een ouderenadviseur die, naast wat er allemaal al is, gaat zorgen voor extra begeleiding."

Aandachtspunten
De bevolking in Berkelland vergrijst. Veel ouderen kunnen nog heel lang heel goed voor zichzelf zorgen. Het aantal ouderen dat in de problemen komt neemt echter toe. Dat heeft het onderzoek onder de ouderen in Berkelland (GGD, december 2006) uitgewezen. De belangrijkste op te lossen aandachtspunten zijn: eenzaamheid, psychische problemen, valongevallen, overgewicht, beperkte mobiliteit en 'geen huishoudelijk werk meer kunnen doen'.

Wat beoogt de gemeente met het project ouderen voor Ouderen? "Ouderen voor Ouderen" is een project, dat uitgaat van vrijwilligers die met hulp van enkele beroepskrachten aan de slag gaan. In Berkelland bezoeken 22 vrijwillige voorlichters zo'n 600 mensen op jaarbasis. Zij hebben een informatiepakket bij zich met folders over:
- allerlei (financiële) regelingen en

- over wat er allemaal is te doen op het gebied van culturele activiteiten en wonen, welzijn en zorg. Bij de huisbezoeken gaat de aandacht uit naar de deelname aan activiteiten. Ook vragen deze vrijwillige voorlichters naar wat ze zouden willen en wat ze missen.

Daarnaast zijn er 5 vrijwillige ouderenadviseurs met een erkend diploma van de SBOG (Samenwerkende Bonden voor Ouderen in Gelderland). Dit aantal groeit naar 10, verdeeld over de 4 grote kernen in Berkelland. Deze 10 zullen naar verwachting ieder 10 gevallen behandelen en 3x thuis bezoeken. Ongeveer 30 gevallen zullen zo complex zijn, dat ze worden doorverwezen naar de beroepsmatige ouderenadviseur.

De beroepsmatige ouderenadviseur besteedt 10 uur ongeveer de helft van de tijd aan de behandeling van individuele gevallen. De rest van de tijd gaat naar begeleiding en ondersteuning van de 10 vrijwillige ouderenadviseurs. Bij dit laatste hoort ook het maken van een systematische aanpak voor het benaderen, bezoeken en helpen van ouderen. Die ouderen die nu nog niet door bestaande initiatieven worden bereikt moeten hierdoor in beeld komen.

Wat willen we bereiken?

- Minder eenzaamheid onder ouderen en meer en beter sociale contacten van en met ouderen
- Ouderen weten welke regelingen en tegemoetkomingen de gemeente heeft;
- Ouderen kennen en gebruiken het aanbod van organisaties op het gebied van wonen, welzijn, zorg.

Wat is er al?

1. Pluspunt. Geeft informatie en advies; bemiddelt en verwijst en is tevens het aanmeld- en indicatiepunt voor voorzieningen op het gebied van maatschappelijke ondersteuning.

2. Project Seniorenvoorlichting. Jaarlijks project, huisbezoeken 70+ door de seniorenvoorlichters.
3. Maatschappelijke organisaties. Diverse maatschappelijke ouderenorganisaties doen in grote en kleine mate aan ouderenadvisering, zoals de ouderenbonden, Zonnebloem, kerken, UVV, etc.
4. Consulent ouderenwerk (mevr. Van Doorn):
- Coördinatie Pluspunt.

- Coördinatie en communicatie 't Raedhuys Neede
- Beleidsconsulent bij de Seniorenraad Berkelland (inclusief 4 lokale commissies ouderen zaken: Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo).
- Ouderenwerk Berkelland algemeen

- Seniorenvoorlichting Berkelland

- Kortdurende projecten zoals bijvoorbeeld een opfriscursus rijvaardigheid.