Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 maart 2009

Vragen lid Kraneveldt (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma

over misstanden bij kinderopvangaanbieders


1. Is het u bekend dat een grote kinderopvangorganisatie via een geen-bezwaarsysteem zichzelf toegang laat verlenen tot de fiscale gegevens van hun klanten (de ouders), waarbij de kindplaats vervalt indien ouders hier bezwaar tegen hebben en niet met de nieuwe plaatsingsovereenkomst akkoord kunnen gaan?{1} Heeft u enig idee of dit vaker voorkomt?


2. Hoe beoordeelt u het feit dat het toegang verlenen tot fiscale gegevens hierbij wordt gekoppeld aan het al dan niet kunnen verkrijgen van een kindplaats? Bent u het met de stelling eens dat dit een onwenselijke situatie is en dat het recht op een kindplaats niet gekoppeld zou moeten zijn aan de plicht om bepaalde gegevens vrij te geven?


3. Wat vindt u van de bepaling die deze kinderopvangaanbieder heeft opgenomen in de algemene voorwaarden dat indien ouders slechts een dagdeel wil afnemen, deze kinderopvangaanbieder zich het recht voorbehoudt om te eisen dat ouders een volledige dag afnemen, met als stok achter de deur dat de overeenkomst eenzijdig wordt opgezegd? Heeft u enig idee of dit vaker voorkomt?


4. Ook deze kinderopvangaanbieder is in een aantal gevallen voorbijgegaan aan het negatieve advies van enkele oudercommissies inzake de uitbreiding van de openingstijden, die alle ouders gezamenlijk moeten opbrengen; welke mogelijkheden ziet u om de positie van ouders in zulke situaties beter te beschermen?


5. Kunt u tegengaan dat kinderopvangorganisaties die zich in een positie bevinden die men nog net niet die van een monopolist kan noemen, op een dergelijke wijze hun positie ten opzichte van ouders gebruiken in algemene voorwaarden te bewerkstelligen?


6. Veel ouders hebben bij het vernieuwen van hun verplaatsingovereenkomst eigenlijk geen keuze om bezwaar te maken omdat ze hun kindplaats dan dreigen te verliezen; welke maatregelen gaat u in de toekomst nemen om de positie van ouders te beschermen?