Ingezonden persbericht


Persbericht

Brussel, 18 maart 2009

Europese Unie verlengt HELP-campagne "Voor een rookvrij leven"

De Europese Commissie heeft besloten de HELP-campagne "Voor een rookvrij leven" in alle lidstaten van de Europese Unie voort te zetten tot eind 2010. Inmiddels is er al vier jaar succesvol campagne gevoerd, maar het onderwerp blijkt nog actueel genoeg om het hoog op de internationale agenda te houden. De HELP-campagne is in het leven geroepen omdat niet alleen wetgeving en opvoeding een belangrijke rol spelen in de strijd tegen roken, maar ook doelgerichte communicatie, vooral als het gaat om jongeren.

De EU HELP-campagne doet ook dit jaar diverse grote evenementen in Nederland aan, zoals de Studiebeurs in oktober. Om de jongeren alvast voor te bereiden op het EU-initiatief, worden er in april al twee CO-tests georganiseerd. Hierbij kunnen geïnteresseerden het koolmonoxidegehalte in hun longen laten meten. De eerste CO-test vindt op 5 april in Ahoy Rotterdam plaats tijdens het EK Volleybal onder de 19 jaar en de tweede test wordt op 25 april georganiseerd, bij de start van de Batavierenrace in Nijmegen. De campagne zelf wordt officieel gelanceerd op de Wereld Niet Roken Dag, op zondag 31 mei 2009.

HELP-stand
De boodschap van de HELP-campagne "Voor een rookvrij leven" wordt onder andere uitgedragen door middel van HELP-stands. Met behulp van een koolmonoxide (CO)-tester kunnen geïnteresseerden het koolmonoxidegehalte in hun longen laten meten. Koolmonoxide is een van de gevaarlijkste stoffen in sigarettenrook. De testpersoon krijgt onder andere te zien wat de gevolgen van roken zijn op zijn lichaam en hoe intensief hij inhaleert. De test maakt ook de gevaren van passief roken duidelijk. Medewerkers van de HELP-stand kunnen bovendien vragen beantwoorden over roken en gezondheid, stoppen met roken en meeroken.

Doel campagne
Het doel van de campagne blijft hetzelfde als de voorgaande jaren: jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 34 jaar informeren over de schadelijke gevolgen van (mee)roken, jongeren helpen om niet met roken te beginnen en ze helpen de druk van leeftijdsgenoten te weerstaan. Vanaf dit jaar is er bijzondere aandacht voor risicogroepen zoals jonge meisjes.

Kijk voor meer informatie op www.help-eu.com

-------------------------------------------------



Ingezonden persbericht