Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 079 TR
Datum: 18 maart 2009

Provincie Fryslân werkt aan nieuw beleid voor platteland Plattelandsbeleid lokt lokale en regionale initiatieven uit

De samenwerking aan leefbare dorpen en een vitaal platteland is de afgelopen tijd in Fryslân succesvol verlopen. 'Iedere provinciale euro voor plattelandsbeleid heeft een investering van E 8,80 uitgelokt. Hiermee zijn bijna 600 projecten gerealiseerd. Een prachtig resultaat', aldus Gedeputeerde Hans Konst. 'Zonder betrokkenheid van mensen, zonder initiatief in de streek kan het provinciaal plattelandsbeleid niet slagen. We prijzen ons gelukkig met zoveel initiatieven op lokale en regionale schaal.' Het huidige beleid voor plattelandsvernieuwing en dorpshuizen loopt volgend jaar af. Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben een startnotitie gemaakt waarmee zij met Provinciale Staten de koers voor nieuw plattelandsbeleid willen uitzetten.

Onder het motto 'Fan ûnderen op stimulearje, fan boppen ôf ynspirearje' is de afgelopen jaren met inwoners, organisaties en overheden samengewerkt aan de ontwikkeling van het Friese platteland. Meer dan voorheen is ingezet op combinaties van thema's die van betekenis zijn voor de dorpen en de leefbaarheid van het platteland zoals zorg, welzijn, ruimte, natuur en landschap, cultuurhistorie, erfgoed, economie en werkgelegenheid. Daarnaast zijn vele projecten (fan ûnderen op) vanuit de bevolking aangedragen en met hulp van de bureaus Plattelânsprojekten tot uitvoering gekomen. Er is gewerkt aan provinciale speerpunten (fan boppe ôf). Denk daarbij aan thema's die extra aandacht nodig hadden: multifunctionele accommodaties, jeugd en platteland, wonen in kleine kernen, dorpsvisies en veranderende landbouw. Verder heeft Doarpswurk een actieve rol gespeeld bij de (ver-) bouw van dorpshuizen.

Elke provinciale euro voor plattelandsbeleid heeft een investering van E 8,80 uitgelokt. In totaal zijn 579 projecten uitgevoerd met een totale investeringsomvang van E 117.800.000,-. Die euro's zijn door vele andere partijen op tafel gelegd, denk aan: eigen bijdragen van bevolking (in geld en in zelfwerkzaamheid), gemeenten, Europa, fondsen en private partijen. De provincie heeft hierin E 13.400.000,- bijgedragen.

De provincie voert al meer dan 30 jaar een actief beleid voor een leefbaar platteland. Gedeputeerde Staten wil verder met het plattelandsbeleid. Bij het opstellen van nieuw beleid wil het college inzetten op een actieve inbreng van Provinciale Staten en partijen in het veld. Het college heeft hiervoor een startnotitie voor nieuw plattelandsbeleid opgesteld en aan PS toegezonden.


---- --