Gemeente Utrecht


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
126 Vragen van mevr E.M.J. Schell en de heer C.A. Geldof
(ingekomen 11 december 2008
en antwoorden van het college verzonden op 17 maart 2009)

Op de website van De Telegraaf is op 07 december het artikel geplaatst over het doorlopen van het Generaal Pardon. Illegalen kunnen via burgemeesters nog steeds proberen een beroep te doen op de regeling. De burgemeester van Den Haag meldde dat hij nog steeds wordt overstelpt met brieven van illegalen die onder het generaal pardon beweren te vallen. Hij vreest voor gesjoemel en hij wil dat de regeling na twee jaar wordt stopgezet.
Officieel mochten de zogeheten burgemeestersverklaringen maar tot 1 januari 2008 in behandeling worden genomen door de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND). Het ministerie van Justitie neemt echter nog steeds burgemeestersverklaringen in behandeling. Op 8 december meldt De Telegraaf dat een kamermeerderheid sluiting van het loket eist van PvdA-Staatssecretaris van Justitie Albayrak. Een ruime kamermeerderheid vindt het onbegrijpelijk dat burgemeesters nog steeds illegalen kunnen aanmelden voor de omstreden gratieregeling.
Op 9 december meldt de staatssecretaris dat per 1 januari 2009 de regeling wordt gesloten en dat illegalen zich dan niet meer tot burgemeesters kunnen wenden voor de gratieregeling.

De VVD vreest dat met het lang open houden van de regeling, een soort achterdeur is blijven openstaan.

Op grond van het voorgaande heeft de VVD de volgende vragen aan het college.

1. Werd de burgemeester net als zijn collega in Den Haag dit jaar ook nog steeds overstelpt met verzoeken van illegalen die onder de pardonregeling beweren te vallen?


Er is, in het kader van een efficiencyslag, op verzoek van staatssecretaris Albayrak door de IND een afspraak met de gemeenten gemaakt om vanaf begin 2008 de burgemeestersverklaringen alleen nog via Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht te laten lopen. De procedure was dat pardonkandidaten zich meldden bij het M50 loket van de IND, die daarover alleen nog de G4 gemeenten behoefde te berichten. Deze werkwijze maakte het werk van de IND logistiek eenvoudiger. De IND toetst na ontvangst van de burgemeestersverklaring de dossiers inhoudelijk aan de criteria van het pardon. Deze werkwijze is een handreiking van de G4 steden aan het Rijk. Utrecht heeft een speciale positie bij deze afspraak omdat zij, naast de pardonkandidaten uit Utrecht, als extra handreiking alle pardonkandidaten uit de rest van Nederland toetst. De afspraak zoals de staatssecretaris die met de kamer gemaakt heeft, is dat alle pardonkandidaten zich vóór 1 januari 2009 bij een G4 gemeente gemeld moesten hebben. De G4 hebben deze personen aangemeld bij de IND en zullen deze alsnog kunnen toetsen op verblijf in 2006. De burgemeester verklaart namelijk voor de pardonregeling alleen of aannemelijk is gemaakt dat betrokkene gedurende 2006 in Nederland verbleef.

2. Hoeveel verzoeken zijn er tot 1 januari 2008 bij de burgemeester ingediend en hoeveel daarvan zijn met een positief adviserende burgemeestersverklaring doorgestuurd naar de IND?


In de periode van 15 juni 2007 (start pardonregeling) tot 1 januari 2008 zijn er 185 burgemeesters verklaringen van Utrecht doorgestuurd naar de IND.

3. Hoeveel verzoeken zijn er tussen 1 januari 2008 en 9 december 2008 bij de burgemeester ingediend?


Er zijn in 2008 383 burgemeestersverklaringen door Utrecht afgegeven en naar de IND doorgestuurd. Deze zijn deels voor de Utrechtse en deels voor pardonkandidaten uit de rest van het land uit tot nu toe in totaal 83 verrschillende gemeentes. Daarnaast zijn er nog minimaal 625 dossiers in behandeling. De precieze aantallen voor of na 9 december 2008 kunnen wij niet geven, omdat een deel van de pardonkandidaten zich al bij het M50 loket van de IND had gemeld en wij daar op dit moment nog geen zicht op hebben gekregen van de IND.

4. Hoeveel van die verzoeken die na 1 januari 2008 zijn ingediend, zijn er in behandeling genomen?


Zie antwoord vraag 3

5. Hoeveel van die in behandeling genomen verzoeken zijn met een positief adviserende burgemeestersverklaring doorgeleid naar de IND en hoeveel verzoeken zijn nog in behandeling?


Zie vraag 3 met als aanvulling dat 2 verzoeken om een burgemeestersverklaring zijn geweigerd door de Burgemeester omdat onvoldoende aannemelijk was gemaakt dat betrokkenen in 2006 in Nederland verbleven.

Nu de staatsecretaris heeft gemeld dat de regeling per 01 januari 2009 definitief eindigt, wil de VVD ook graag de volgende informatie ontvangen.

6. Hoeveel verzoeken hebben u bereikt tussen 9 december 2008 en 1 januari 2009?


Zie antwoord vraag 3

7. Zijn er in Utrecht in totaal uiteindelijk meer vreemdelingen in aanmerking gekomen voor het generaal pardon dan het vooraf geschatte aantal? Zo ja, hoeveel personen betreft het en hoe hoog was de oorspronkelijke schatting? Zo nee, gaarne een getalsmatige uitleg.


Er hebben in Utrecht 820 asielzoekers een pardonvergunning gekregen (peildatum 15 december 2008) . Dit getal ligt iets hoger dan de schatting van 700 pardonkandidaten voor Utrecht uit het plan van aanpak van 17 juli 2007. Precieze schattingen zijn gezien de doelgroep van het pardon (asielzoekers die voor 1/4/2001 asiel hebben gevraagd in Nederland en geen contra-indicatie hebben) vooraf bijna onmogelijk te geven. Landelijk was de verwachting tussen de 25.000 en 30.000 mensen een pardonvergunning zouden krijgen. Inmiddels hebben landelijk iets meer dan 28.000 asielzoekers een verblijfsvergunning gekregen. De aantallen liggen daarmee binnen de verwachte marges.


---- --