Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuw project voor targetneutral programma

BP en Stichting Nationale Boomfeestdag kleuren Nederland groener

Capelle aan den IJssel, 24 februari 2009 ­ Energiemaatschappij BP en de Stichting Nationale Boomfeestdag zullen de komende jaren samenwerken om Nederland groener te kleuren. Hiertoe zal BP de jaarlijkse Boomfeestdag financieel ondersteunen en zal het bedrijf een bos aan laten leggen dat wordt gekoppeld aan het targetneutral programma. Het doel is om kinderen en volwassenen bewust te maken van het belang van bomen in de natuur.

De Boomfeestdag vindt dit jaar op 18 maart voor de 53ste keer plaats en de Nationale Viering wordt gehouden in de gemeenten Eindhoven en Oirschot. Het thema is "Spaar de Bomen" om aandacht te vragen voor bomen in met name stedelijke gebieden, waar zij zorgen voor schone lucht, welzijn en gezondheid van mensen en dieren. Zoals altijd, spelen kinderen van basisscholen de hoofdrol in de Boomfeestdag ­ zo'n honderdduizend kinderen zullen die dag in ruim 400 gemeenten door heel Nederland bomen planten.

Aanleg bos
BP en de Stichting Nationale Boomfeestdag gaan tevens aan de slag om een geschikte locatie te vinden voor de aanleg van een bos in Nederland, dat zal worden gekoppeld aan het targetneutral programma. Dit non-profit programma werd eind 2007 door BP gelanceerd en biedt weggebruikers de mogelijkheid om hun CO2 uitstoot te neutraliseren. Tevens biedt het programma hen tips over de manier waarop zij de uitstoot van schadelijke stoffen, veroorzaakt door hun autogebruik, kunnen beperken.

Door zich aan te melden op www.targetneutral.nl kunnen weggebruikers hun jaarlijkse CO2 uitstoot bepalen. Het programma stelt vervolgens vast welke financiële bijdrage nodig is om deze uitstoot elders te neutraliseren. De bijdragen van de deelnemers worden geïnvesteerd in wereldwijde projecten die de CO2 uitstoot beperken. BP zal vanaf nu voor iedere nieuwe targetneutral deelnemer zelf een extra bijdrage leveren, waarvan de aanleg van het bos in Nederland wordt gefinancierd. Iedere nieuwe deelnemer aan het programma ontvangt dan ­ in aanvulling op het officiële targetneutal document - een certificaat als bewijs dat hij/zij dit bos ondersteunt. Voor de Nederlandse weggebruikers wordt het effect van het targetneutral programma hiermee meer tastbaar, terwijl nog steeds een bijdrage wordt geleverd aan de internationale uitdaging van klimaatverandering in bredere zin.

Peter Derksen, directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag is blij met de samenwerking met BP. "Als energiemaatschappij is BP zich terdege bewust van haar verantwoordelijkheden met betrekking tot het probleem van klimaatverandering. Het bedrijf kijkt hierbij kritisch naar haar eigen activiteiten, ontwikkelt producten en diensten voor haar klanten die het milieu minder belasten en levert een bijdrage aan het proces van bewustwording. Door de samenwerking met mijn Stichting wil zij iets doen wat concreet, tastbaar en vooral controleerbaar is voor een gezond en groen bomenrijk Nederland en voor de Nederlandse jeugd, de volwassenen van morgen. En daarmee ben ik persoonlijk maar ook als eindverantwoordelijke blij!"

Noot voor de redactie (