Ingezonden persbericht




Ali B voor 'Klimaatbosjes' in Bronckhorst
680 kinderen planten ruim 30 'Klimaatbosjes voor de toekomst' met Boomfeestdag

Boomfeestdag wordt dit jaar uitbundig gevierd in Bronckhorst. Op 18 maart komen ruim 680 schoolkinderen naar het voetbalterrein van Pax in Hengelo (gld.) om een klimaatbosje op te halen. De kinderen worden welkom geheten door Wethouder Glasbergen, samen met directeur-generaal van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Anita Wouters en directeur van Landschapsbeheer Nederland, Mieke Van Heuven. Helga van Leur, de bekende weervrouw van rtl4, presenteert de ochtend en vertelt iets over het klimaat. Als uitsmijter zal Ali B. optreden voor de schoolkinderen. Daarna planten wethouder Glasbergen, directeur-generaal Wouters en mevrouw Van Heuven het eerste klimaatbosje bij het in aanbouw zijnde nieuwe gemeentehuis. Vervolgens gaan de bomen op de andere locaties de grond in. Helaas voor de overige kinderen en belangstellenden in Bronckhorst: het is een besloten bijeenkomst.

Puzzelen voor het klimaat
Alle basisscholen in Bronckhorst doen mee aan de actie 'Klimaatbosjes voor de Toekomst', die op Boomfeestdag wordt gehouden. Elke school heeft een puzzelstuk ontvangen, dat ze op 18 maart symbolisch kunnen inleveren voor drie Walnootbomen. Deze bomen vormen samen een Klimaatbosje. De puzzel laat een luchtfoto zien met daarop alle locaties van de klimaatbosjes. De puzzel wordt terplekke door enkele kinderen in elkaar gezet op een speciale informatie-picknicktafel. Deze tafel wordt als blijvende herinnering aan de actie bij het nieuwe gemeentehuis geplaatst. De scholen planten de bomen in hun eigen dorp. Dus bijna elk Bronckhorster dorp krijgt op deze manier een Klimaatbosje.

Commissaris van de Koningin doet aftrap
De Commissaris van de Koningin van Gelderland, de heer Cornielje, bezoekt op maandag 16 maart als aftrap naar de 18de de Wolfersveenschool in Zelhem. Hij overhandigt dan, samen met burgemeester Aalderink de eerste drie walnotenbomen aan de school en zal het eerste boompje op het schoolplein planten. De kinderen van groep 7 en 8 gaan de resterende twee bomen van het Klimaatbosje op 18 maart planten. De Commissaris zal in gesprek gaan met de kinderen en iets vertellen over zijn eigen functie, de provincie en het belang van het klimaat.

Spaar de Bomen

Het thema van deze 53ste Boomfeestdag is: "Spaar de Bomen". Het thema is gekozen om aandacht te vragen voor bomen in steden en dorpen. In Bronckhorst worden op deze dag dus Klimaatbosjes geplant. Klimaatbosjes bestaan uit minimaal drie walnotenbomen geplant in een driehoek. Deze driehoek symboliseert het gevaar van de klimaatverandering en roept iedereen op om een bijdrage te leveren aan het verkleinen van het klimaatprobleem. Het project 'Klimaatbosjes voor de toekomst' is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en DE LANDSCHAPPEN en wordt uitgevoerd door Landschapsbeheer Gelderland. Het is onderdeel van de landelijke klimaatcampagne HIER en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.



Ingezonden persbericht