NIOD


11.3.2009

Film en discussieavond: Israël, 1948 en daarna
op 18 maart onder voorzitterschap Evelien Gans

Woensdag 18 maart vindt een film en discussieavond plaats ter afsluiting van de cyclus hoorcolleges over de Geschiedenis van het zionisme die aan de Universiteit van Amsterdam werden gegeven. Het thema is Israël, 1948 en daarna:: Joodse bevrijding versus Palestijnse catastrofe?

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Janneke Schoo (UvA) per e-mail of telefoon 020-5254813/4594 Plaats: Oudemanhuispoort, zaal F 001 (bereikbaar met tram 4, 9, 16, 24 en 25 (halte Spui) en met metro (halte Nieuwmarkt)) Tijd: woensdag 18 maart, 17.00-23.15; inloop 17.00-17.30 met koffie/thee/broodjes; Filmvertoning begint precies om 17.30 Pauze: ca. 20.15, met (warme) broodjes

Zionisme als aanduiding of begrip is tegenwoordig bijna per definitie controversieel, en lijkt automatisch dienst te doen als instrument van voor- of tegenstanders van Israël. In de cyclus Geschiedenis van het zionisme van de historica Evelien Gans lag de nadruk op het scheppen van (meer) duidelijkheid over de ontstaansachtergrond van het zionisme als idee en beweging vanaf het eind van de negentiende eeuw, op een heel scala aan denkers en stromingen in verschillende landen, de botsing tussen theorie en praktijk in Palestina, en de tegenstellingen binnen de Israëlische historiografie. Formeel sluitstuk vormde 1948, het jaar waarin Israël werd opgericht.

Op deze afsluitende avond zal aan de hand van twee films, een tweetal filmfragmenten en een forumdiscussie gekeken worden naar en gedebatteerd worden over uiteenlopende en tegengestelde interpretaties van de bestaansgrond en de ontwikkeling van Israël. Hoe keek de linkse, Frans-Joodse intellectueel Claude Lanzmann (in een later stadium de maker van Shoah) in Pourqoui Israël? (1973) naar de destijds vijfentwintigjarige Joodse staat? Hoe blikken in Israël woonachtige Palestijnen, in de documentaire 1948 (1998) van de Israëlisch-Palestijnse acteur en filmer Mohammed Bakri, terug op het voor hen rampzalige stichtingsjaar van de Joodse staat?

Over deze en andere vragen debatteren onder voorzitterschap van prof. dr. Evelien Gans, bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom, de volgende forumleden: Benny Brunner (filmmaker)
drs. Erella Grassiani (antropologe aan de Vrije Universiteit Amsterdam) Willy Lindwer (filmmaker)
Inez Polak (correspondente in Israël voor dagblad Trouw) dr. Ihab Saloul (literatuurwetenschapper aan de Universiteit van Maastricht)

Een extra dimensie krijgt de avond door de vertoning van twee korte filmfragmenten uit recent werk van de forumleden Brunner en Lindwer: State of suspension. A drama of fragments in 9 chapters; an unusual and provocative look at Israel, sixty years after independence (Benny Brunner) Mister Israel: The Story of Shimon Peres (Willy Lindwer)


----------