Gemeente Deurne

Boomfeestdag 2009 bij Jenaplanschool de Ratelaar

Dit jaar viert Deurne op 18 maart de Nationale Boomfeestdag met Jenaplanschool de Ratelaar. Onder het motto "Spaar de bomen", plant wethouder Nicole Lemlijn samen met de leerlingen in totaal acht bomen. De plantlocaties zijn dit jaar Martinetstraat en Burgemeester van Beekstraat. Meer informatie.

Een van de leerlingen zal samen met wethouder Nicole Lemlijn en leerkracht bovenbouw Anne-Will Jacobs de eerste boom planten. Dit jaar is dat de Noorse esdoorn die opvalt door zijn prachtige rode blad en de gele bloempjes die er tijdens de bloei in komen. De esdoorn is winterhard en groeit in tien jaar uit tot een flinke boom van ongeveer tien meter hoog.

Nadat de Noorse esdoorn geplant is, gaan de kinderen van groep zeven en acht samen met de leerkrachten, de wethouder en Anne-Will Jacobs aan de slag met zes sierkersen die verdeeld worden over de Martinetstraat en Burgemeester van Beekstraat. De gemeente kiest voor deze locatie om de groenstructuur in het centrumgebied te verstevigen.

Als afsluiting krijgt de rode kerspruim, Boom van het jaar 2009, met behulp van de kinderen een mooi plek op het schoolterrein. Deze sierpruim met bruinrode bladeren en twijgen is een kleine boom met een ronde, vrij dichte kroon. Hij krijgt kleine, lichtroze bloemen die bij het uitbloeien overgaan naar wit. De rode kerspruim wordt circa vier tot vijf meter hoog.

Het thema van Boomfeestdag 2009 is Spaar de bomen. Er is voor deze invalshoek gekozen omdat bomen, met name in stedelijk gebied, het vaak niet makkelijk hebben. Daardoor halen ze bij lange na niet de leeftijd die normaal gesproken aan de orde zou zijn. De bomen hebben dus echt bescherming nodig, vandaar deze boodschap.
De Boomfeestdag is een nationaal, jaarlijks terugkerend feest en is met name gericht op kinderen. Het benadrukt het belang en de rol van bomen in de natuur op leuke en begrijpelijke wijze, zodat kinderen al op jonge leeftijd het besef ontwikkelen dat bomen voor iedereen belangrijk zijn.

In Deurne wordt de Boomfeestdag georganiseerd door Natuur- en Milieu Educatie Centrum De Ossenbeemd en de gemeente Deurne.

Gemeente Deurne | Postbus 3, 5750 AA, Deurne | Markt 1, 5751 BE, Deurne | Tel. 0493 387 711 | info@deurne.nl | openingstijden