Nederlandse Politiebond


Reorganisatieplannen Noord-Holland Noord

Op de werkvloer van het regiokorps Noord-Holland Noord bestaat veel onrust over de plannen van de korpsleiding om de nu nog bestaande afdelingen frontoffice en politieservicelijn (PSL) samen te voegen tot één nieuwe afdeling Intake en Service. Zowel via zijn personeelsvertegenwoordigers in de OR als via zijn landelijke bestuurders zal de NPB zich in het belang van zijn leden sterk maken voor een zorgvuldig en eerlijk verloop van het reorganisatieproces.

Bij het op touw zetten van een reorganisatie is een korpsleiding gebonden aan procedurele regels, onder andere ter bescherming van het zittende personeel. Bij het controleren van de naleving van deze regels speelt de ondernemingsraad van het korps uiteraard een belangrijke rol. Daarnaast kan sinds 1 januari 2007 een reorganisatie binnen de politie pas echt van start gaan als ook de NPB en de andere drie landelijke politiebonden de plannen hebben goedgekeurd in het maandelijks overleg tussen de bonden en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De beoordeling van de plannen op landelijk niveau vindt plaats op basis van een advies van een commissie van deskundigen, in de wandelgangen de reorganisatiecommissie genoemd. Ook hierin heeft de NPB zitting.

De korpsleiding en ondernemingsraad gaan over de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld de roosters, hoeveel personeelsleden er nodig zijn in de nieuwe setting en waar de huisvesting zal plaatsvinden. De minister en de bonden kijken vooral naar de gevolgen van de reorganisatie voor het personeel: hun werkgelegenheid, loopbaanperspectief, reistijd et cetera.

Zoals gezegd zal de NPB zowel in de OR als in het landelijk overleg actief opkomen voor de belangen van het personeel. Dat wil overigens niet zeggen dat we ervoor gaan zorgen dat voor een ieder alles bij het oude blijft, want dat kan natuurlijk niet.

Gepubliceerd op 17 maart 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.